Stad van innovatie
Delft ademt kennis en technologie. Een derde van de beroepsbevolking heeft een hoge opleiding. Verder is de concentratie aan kennisinstellingen de dichtste van heel Nederland. En de aanwezige kennisbedrijven zitten bijna allemaal aan de top in hun sector.
In Delft studeren 25.000 aanstormende toptalenten aan de TU Delft, de Haagse Hogeschool, Inholland en ROC Mondriaan. Techniek is het DNA in de hele onderwijskolom in Delft. Van het basisonderwijs tot de TU Delft, de grootste technische universiteit van het land.
Impact
“YES!Delft is een motor van innovatie”. Dat zei Mark Rutte tijdens een event van de Delftse incubator. De op een na beste incubator van de wereld. “En dat is op meerdere niveaus van groot belang voor Nederland. Want met innovaties lossen we de grote vraagstukken op van vandaag en morgen. Ingewikkelde problemen als de vergrijzing, klimaatverandering. Vragen als waar halen we in 2050 onze energie vandaan, hoe voeden we alle monden? Door baanbrekende innovaties én door ondernemerschap.”
Dynamiek
Delft investeert in een innovatief klimaat. Met toonaangevende kennisinstituten als TU Delft, TNO en UNESCO-IHE. En met bedrijven als 3M, Applikon, Ampelmann, Exact, DSM en Planet B.io.
Ondernemend Delft zorgt hierdoor voor dynamiek. Met fieldlabs als de Green Village, Flood Proof Holland, RoboHouse en SAM XL. Maar ook met het House of Quantum, de Deltagoot bij Deltares, RoboValley en de protonenkliniek HollandPTC.
Van start-up tot grown-up
Door al deze investeringen vormt zich ook een uniek netwerk. Jong ondernemend talent krijgt zo alle ruimte krijgt zich hier te ontplooien. Ampelmann bijvoorbeeld. In 2008 opgericht als spin-off van de TU Delft. Naast het hoofdkantoor in Delft heeft Ampelmann een vestiging in Rotterdam en verschillende buitenlandse vestigingen.
Delft Creating History
Anthony van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop. Johannes Vermeer die als schilder projectie via de camera obscura toepaste. Het zijn Delftse uitvindingen van vroeger. Nu hebben we het in Delft over quantumcomputers (QuTech) en robots die de OK’s checken (DORA). Maar ook over ramen die energie opwekken (Physee), inktloze printers (Inkless) en zonneauto’s (Nuna). En over oceanen die energie opwekken (Bluerise), veiligere scootmobiels (Scoozy). Om het nog maar niet te hebben over de Hyperloop. Een high-speed transportsysteem waarin capsules met vracht of passagiers reizen.
Vestigen
Onderzoeksinstituten, het bedrijfsleven en de gemeente werken nauw samen. Dat maakt Delft tot een uitstekende vestigingsplaats voor innovatieve ondernemingen. Delft ligt middenin de Randstad, het kloppend hart van Nederland. Met snelle verbindingen naar de hele wereld. Schiphol en Rotterdam The Hague Airport liggen direct om de hoek. Maar ook door de vele internationale netwerken, allianties en ondernemingen. Delft heeft niet alleen een uitstekend vestigingsklimaat. Het is ook een stad om aangenaam te wonen en te recreëren.
Dit alles leidt tot een optimaal ecosysteem waar iedereen van mee kan profiteren.