Agnetapark

Aan de noordwestkant van de binnenstad ligt het Agnetapark. Het oudste deel is uit 1882-1885. Dit is het eerste Nederlandse voorbeeld van een tuinwijk. E. Gugel heeft de huisjes in cottagestijl in een groene omgeving ontworpen. Landschapsarchitect L.P. Zocher heeft het park aangelegd.

J.C. van Marken

J.C. van Marken was de oprichter van de Gist en Spiritusfabriek. Hij liet de woningen aanleggen voor zijn fabrieksarbeiders en hun gezinnen. En startte daarmee een nieuwe maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling. Deze ontwikkeling was ook buiten Nederland toonaangevend.

In de periode 1925-1929 volgde een uitbreiding in de stijl van de Amsterdamse School: het Nieuwe Park. Kijk voor foto's van Van Marken op de website van het Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Beschermd stadsgezicht 

Het Agnetapark is bijzonder. Het is de oudste fabriekskolonie in Nederland in een landschappelijke aanleg. Het Rijk heeft het Agnetapark in 2011 aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht.

Zie de kaart voor de ligging van het beschermde stadsgezicht. Hier ziet u ook of een gebouw binnen het beschermde stadsgezicht valt. 

Omgevingsvergunning

Bent u eigenaar van een woning of ander gebouw in het beschermd stadsgezicht? En wilt u iets aan de buitenkant van het gebouw veranderen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook voor gebouwen die geen gemeentelijk of rijksmonument zijn.