Bestemmingsplan Gele Scheikunde

De gemeenteraad heeft op 13 juni 2024 het bestemmingsplan Gele Scheikunde gewijzigd vastgesteld.

Gele Scheikunde

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om het gebouwencomplex Gele Scheikunde en het omliggende terrein opnieuw te ontwikkelen. Gele Scheikunde was ruim 70 jaar lang onderdeel van de TU Campus. Maar het gebouw heeft nu zijn oorspronkelijke onderwijsfunctie verloren.

Plangebied

Het plangebied is een driehoekig gebied met de grenzen:

  • Julianalaan (noordgrens)
  • Michiel de Ruyterweg (oostgrens)
  • Prins Bernhardlaan en Jaffalaan (zuidgrens)

Het gebied ligt in het zuidelijk deel van Delft in de wijk Wippolder. Het ligt op de kruising van de Zeeheldenbuurt, BK-City en de TU Delft Campus. Aan de Prins Bernhardlaan komt een internationale school. Deze school ligt buiten het plangebied van dit bestemmingsplan.

Nieuwbouw

In het gebied komen maximaal 304 woningen en 3.900 m2 bruto vloeroppervlakte aan commerciële ruimtes. In het bestemmingsplan staat hoeveel ruimte er is voor bedrijven, maatschappelijke functies, horeca en een gemakswinkel. Twee huidige portierswoningen blijven bestaan. In de toekomst is het totaal aantal woningen dus 306.

Nieuw bestemmingsplan

Deze ontwikkeling past niet in het huidige bestemmingsplan. Het nieuwe bestemmingsplan Gele Scheikunde maakt de herontwikkeling wel mogelijk.

De ontwikkeling draagt ook bij aan de grote woningbouwopgave die Delft heeft. Het bestemmingsplan regelt dat er natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd gaat worden.

Gewijzigd vastgesteld

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Gele Scheikunde gewijzigd vastgesteld. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Uitbreiding van de dubbelbestemming ‘Waarde – cultuurhistorie’ door bij het entreegebouw aan de Julianalaan het gehele bestemmingsvlak ‘Gemengd’ te voorzien van deze dubbelbestemming.
  • Verbeelding van de bestaande woningen aan de Julianalaan aanpassen. Zodat deze aansluit op de erfopzet en groene inpassing.
  • Aanpassing van de verbeelding van het poortwachtersgebouw aan de zijde van de Prins Bernhardlaan. Een deel van het gebouw bleek ten onrechte in de bestemming Verkeer – verblijfsgebied te vallen.
  • Aanpassing van de verbeelding en de planregels teneinde beperkte flexibiliteit te bieden in de exacte begrenzing van de gevels van woningen. Een en ander onder voorwaarde dat de minimaal vereiste profielen van de openbare ruimte in de straatjes met de aanduidingen ‘overige zone – profiel 1’, ‘overige zone – profiel 2’ en ‘overige zone – profiel 3’ zoals opgenomen in de planregels worden gerespecteerd.
  • Aanpassing van de verbeelding door de gebiedsaanduidingen ‘overige zone - voorwaardelijke verplichting (numeriek)’ af te stemmen op de verlegde contouren van de bestemmingsvlakken en bouwvlakken van de bestemming ‘Wonen’.
  • Aanpassing van de verbeelding door de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting windhinder’ te projecteren op een geheel appartementencomplex in plaats van een gedeelte.
  • Aanpassing van bijlage 4 van de planregels voor wat betreft windhinder mitigerende maatregelen, door in deze bijlage concreet de toe te passen stamomtrek van de beplanting te vermelden.
  • Aanpassing van de verbeelding en de regels door introductie van de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding - afwijking erfafscheiding’ teneinde hogere erfscheidingen (maximaal 2,5 meter) mogelijk te maken aan het centrale binnenplein nabij het Gele Scheikunde gebouw.
  • Aanpassing van de planregels in die zin dat ter plaatse van de bestemming ‘verkeer – verblijfsgebied’ balkons en overhangende luifels ten behoeve van woningen in de aangrenzende bestemming zijn toegestaan na verlening van een omgevingsvergunning voor afwijken waarbij specifieke toetsingsgronden gelden. De toetsingsgronden zijn opgenomen in artikel 6.3.2 van de planregels.
  • Aanpassing van de regels door binnen de bestemming ‘Wonen’ buiten het bouwvlak ook overhangende luifels onder voorwaarden mogelijk te maken.
  • Actualisatie van de plantoelichting en de planregels op het nieuwe parkeerbeleid.
  • Aanpassing van de planregels waarbij een generieke mogelijkheid van detailhandel wordt aangepast naar een specifieke vorm van detailhandel in de vorm van een gemakswinkel, waarmee wordt voldaan aan provinciale instructieregels.

Daarnaast heeft de gemeente bij de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan enkele actualisaties en aanvullingen doorgevoerd. Het gaat om de beschrijvingen in de toelichting en de bijlagen bij de toelichting. Zie het raadsbesluit voor een volledig overzicht van alle wijzigingen.

Hogere grenswaarden

Op 19 december 2023 heeft de gemeente het 'besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder' genomen. Dit besluit is nodig vanwege een geluidbelasting van wegverkeer op de gevel van nieuwe woningen in het plangebied. Deze geluidbelasting is voor een deel van de gevels hoger dan de voorkeursgrenswaarde. 

Maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied en bij de ontvanger zijn niet effectief. Of er zijn hiervoor verkeerskundige, stedenbouwkundige of financiële bezwaren. Voor diverse nieuwe woningen in het plangebied moet de gemeente dan ook hogere grenswaarden vaststellen vanwege de Michiel de Ruyterweg, Zuidplantsoen en Jaffalaan.

De Wet geluidhinder, Besluit geluidhinder en het gemeentelijke hogere waardenbeleid staan het vaststellen van hogere grenswaarden niet in de weg. Er is sprake van een aanvaardbaar akoestisch klimaat.

Inzien

U kunt de documenten ook op afspraak inzien bij het stadskantoor aan het Stationsplein 1. Hier is ook een exemplaar van het vastgestelde bestemmingsplan te koop.

In beroep gaan

Bent u belanghebbende bij dit bestemmingsplan of het hogere grenswaardenbesluit? Of heeft u eerder een zienswijze ingediend? Dan kunt u van 2 juli tot en met 12 augustus 2024 beroep instellen tegen het besluit van de gemeente om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Stuur hiervoor een brief naar:

Raad van State
Afdeling bestuursrechtspraak
Postbus 20019
2500 EA Den Haag

U kunt ook in beroep gaan tegen delen van het bestemmingsplan die de gemeente heeft gewijzigd bij het vaststellen. In het raadsbesluit ziet u wat deze wijzigingen zijn.

Voorlopige voorziening

Bent u in beroep gegaan? Dan kunt u ook vragen om een voorlopige voorziening. Stuur hiervoor een brief aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Invloed Crisis- en herstelwet

Op grond van de Crisis- en herstelwet (artikel 1.1 eerste lid onder a van de Crisis- en herstelwet juncto artikel 3.1 uit Bijlage 1 van de Crisis- en herstelwet) geldt voor het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan een aangepaste regeling voor de beroepsprocedure. Een en ander zoals opgenomen in afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet. 

Dit betekent onder meer dat het belangrijk is dat u alle beroepsgronden opneemt in uw beroep. En dat u uw beroepsgronden binnen de beroepstermijn indient. U kunt deze na afloop van de beroepstermijn namelijk niet meer aanvullen. Dient u binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden in? Dan verklaart de gemeente uw beroep niet-ontvankelijk.