Bijzondere lokale omstandigheden
Valt een bouwproject onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? Dan is een kwaliteitsborger nodig. Dit is een onafhankelijke controleur die van begin tot eind bij het bouwproces is betrokken.
Bijzondere lokale omstandigheden
Soms gelden bij het bouwen speciale lokale omstandigheden. Bent u kwaliteitsborger? Dan moet u deze omstandigheden opnemen in de risicobeheersing en het borgingsplan. Hieronder ziet u enkele bijzondere lokale omstandigheden voor Delft.
Bodem
De bodemopbouw in Delft heeft een grillige structuur. Dit komt onder andere omdat er stroomgeulen zijn. De draagkrachtige lagen zijn op verschillende diepten. Binnen de hele gemeente is sprake van negatieve kleef. Hou ook rekening met eventuele waterstromen onder de grond.
Grondmechanisch onderzoek en deskundig funderingsadvies zijn altijd noodzakelijk. Dit is nodig om de juiste keuze van funderingsconstructie te maken. Voor een aantal gebieden in Delft bestaan bodemonderzoeken. Zie de geotechnische sonderkaart voor de locaties en de onderzoeken.
Negatieve kleef
In Delft zijn samendrukbare klei- en veenlagen in de bovenlagen van de bodem. Hierdoor gelden in Delft strikte rekenregels voor belasting door negatieve kleef op funderingspalen.
De negatieve kleef heeft directe invloed op het berekende draagvermogen van de funderingspalen. Onderschatting van de negatieve kleef kan leiden tot bijvoorbeeld te weinig funderingspalen. Of te kleine paalafmetingen.
Doet u geen aanvullend geotechnisch onderzoek? Reken dan altijd met negatieve kleef langs de volledige paalschacht. Doe dit tot aan het grondniveau waar de positieve kleef van de funderingspalen begint.
Tussenzandlagen
We raden nadrukkelijk af om nieuwe funderingspalen te plaatsen op tussenzandlagen, boven de pleistocene zandlaag.
Niet-grondverdringende funderingspalen
Er is onvoldoende vertrouwen in de kwaliteit en toepasbaarheid van paalsystemen die horen tot de categorie 'niet-grondverdringende funderingspalen'. Dit komt door de grillige grondsamenstelling van de bodem in Delft en de onzekerheden die daarbij horen. We raden dan ook nadrukkelijk af om paalsystemen zoals mortelschroef en avegaar te gebruiken.
Bestaande funderingspalen en damwanden verwijderen
U mag geen bestaande funderingspalen en damwanden verwijderen. Alleen het afzagen ervan is mogelijk. Om risico's met het trekken van palen en damwanden te vermijden mag u uitsluitend in bijzondere situaties van dit verbod afwijken. Dit kan alleen na overleg met de gemeente. En met schriftelijke toestemming van de gemeente.
Explosiegevaar
De gemeente heeft laten onderzoek waar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten. Op de explosievenkaart ziet u de onderzochte gebieden. In de rode gebieden kunnen explosieven in de grond zitten. In de groene gebieden waarschijnlijk niet. De gebieden zonder kleur zijn nog niet onderzocht. Hier kunnen dus ook nog explosieven in de grond zitten.
Gaat u grondwerk uitvoeren in een risicogebied? Neem dan contact op met de gemeente. Adviseer de opdrachtgever om een vervolgonderzoek uit te laten voeren. Laat dit doen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van explosieven.
Geluid
Sommige gebieden in Delft hebben een hogere geluidsbelasting. Dit is omdat ze dicht bij grotere wegen of industrie liggen. Om het geluidsniveau in het gebouw aanvaardbaar te houden, kunnen bij het bouwen extra maatregelen nodig zijn. Op de kaart ziet u de gebieden waarvoor dit geldt.
Uitwendige belasting
In sommige gebieden zijn activiteiten die gevolgen hebben voor de veiligheid van gebruikers en bewoners van het te bouwen bouwwerk. Zie de kaart voor gebieden die belast kunnen worden door externe activiteiten.