Discriminatie melden
In Delft is iedereen welkom. U mag uzelf zijn, ongeacht afkomst, leeftijd, geloof of seksuele voorkeur. Discriminatie hoort hier niet thuis.
Discriminatie melden
Heeft u discriminatie gezien of meegemaakt? Meld het altijd bij het meldpunt Discriminatie.nl. Uw melding helpt om discriminatie tegen te gaan. U krijgt steun of advies van een professionele hulpverlener. U staat er niet alleen voor.
Waarom melden belangrijk is
Melden heeft altijd zin. Het laten zien hoe vaak discriminatie voorkomt. Door te melden helpt u mee om discriminatie in de toekomst te voorkomen.
Herken discriminatie
Iedereen kan te maken krijgen met discriminatie. Voorbeelden van discriminatie zijn:
- Afgewezen worden vanwege leeftijd
- Uitgescholden worden vanwege seksuele voorkeur
- Ongelijk behandeld worden vanwege afkomst of geloof
Ruim één op de tien Nederlanders voelt zich gediscrimineerd. Eén op de acht ervaart dit op straat, in het openbaar vervoer of in winkels.
Wat kunt u doen?
Het is soms lastig om in te grijpen als u discriminatie ziet. Misschien weet u niet wat u moet zeggen. Of u vindt het spannend. Deze tips helpen u om actie te ondernemen.
Bied steun | Vraag: “Gaat het?” of “Kan ik iets voor u doen?”. Dit helpt en laat zien dat het slachtoffer niet alleen is. |
Ga naast het slachtoffer staan | Uw aanwezigheid kan al helpen. Blijf rustig en toon steun. |
Bied een uitweg | Ziet u dat het slachtoffer wil weggaan? Loop samen weg uit de situatie. |
Betrek anderen | Voelt u zich niet veilig om iets te doen? Kijk of anderen in de buurt willen helpen. Samen staat u sterker. |
Spreek u uit achteraf | Durft u niet direct in te grijpen? Spreek het slachtoffer later aan en zeg bijvoorbeeld: “Ik vond het niet oké wat daar gebeurde. Gaat het met u?” |
Samen zorgen we voor een veilige en respectvolle stad.
Interviews
Persoonlijke verhalen laten zien wat voor gevolgen discriminatie heeft. En hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en je uit te spreken. We spreken Delftenaren die zich inzetten voor een stad vol gelijke kansen.
- Interview met Dante Pelk over je veilig voelen als non-binair persoon
- Interview met Glenn Weisz over hoe CANIDREAM helpt Delft inclusiever te maken
- Interview met Kristel Thieme over discriminatie en werken aan een inclusieve samenleving
- Interview met Kayla Pandt en Mireille Bijnsdorp van stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding
Samenwerken
Wilt u meedoen aan de campagne tegen discriminatie? De gemeente heeft posters, stickers en flyers beschikbaar. Mail naar communicatie@delft.nl om deze aan te vragen.
