'Dit is meer dan een fijne chillplek'
Gino Sille (rechts op de foto) woont al meer dan twintig jaar in Delft. Hij zag dat jongeren in zijn wijk behoefte hadden aan een eigen ontmoetingsplek en maakte er werk van. Afgelopen mei gingen de deuren van de nieuwe inloop in wijkcentrum De Vleugel in Voorhof open. Zo’n 20 tot 25 jongens, van 16 tot 27 jaar, komen er nu iedere zondag- en maandagavond bij elkaar.
De Vleugel
Het is een koude maandagavond in januari, even na achten. Zo’n twintig jongens uit Voorhof en omgeving zijn te vinden in de jongereninloop in De Vleugel, aan de Aart van der Leeuwlaan. Enkelen kijken naar een voetbalwedstijd op tv. Vier spelen een potje kaart. Anderen zitten onderuitgezakt op de bank met elkaar te praten en wat te dollen. Een paar jongens druppelen nog binnen.
Goede connecties
Mo (18) is een van de vaste bezoekers. “Ik kom hier graag, zegt hij. “Dat komt vooral omdat ik de andere jongens die hier komen al langer ken uit de wijk. Er hangt hier een goede sfeer. En het is veel meer dan een fijne plek om samen te chillen. Gino en de jongerenwerkers die hem ondersteunen kunnen je ook helpen als je vragen of problemen hebt. Zo heb ik onlangs een baan gevonden via Gino en de jongerenwerkers. Zij hebben goede connecties in de wijk. Ik werk nu bij een kapperszaak, verdien mijn eigen geld.”
Leuke gesprekken
Maamoun (20): “Op donderdagavond ga ik naar inloop van jongerencentrum The Mall in de Hermesstraat. En op zondag en maandag vind je me hier. We hebben leuke gesprekken met elkaar, met Gino en de jongerenwerkers. Veel jongeren hier hebben een verleden waarin niet altijd alles goed ging. Daar kan je soms nog last van hebben. Gino begrijpt dat. Als je ergens mee zit kun je altijd bij hem of de jongerenwerkers terecht.”
Nieuwe plek
Gino: “Ik liep ik al een tijdje rond met het idee voor een nieuwe plek voor jongeren in Voorhof. Veel jongeren hangen hier ‘s avonds op straat. Dat is niet de beste plek. Ik ken de doelgroep, dat helpt ook. Ik was meer dan tien jaar voetbaltrainer bij verschillende voetbalclubs in Delft. Je moet deze gasten iets bieden, een plek om elkaar te ontmoeten en iets om te doen. Maar hoe kreeg ik mijn idee van de grond en waar haalde ik de middelen vandaan?”
Idee pitchen
Het balletje ging rollen toen Gino in contact kwam met SCOPE, een sociale coöperatie in Delft. Zij gooiden een lijntje uit, naar de gemeente en naar Delft voor Elkaar. Gino: “De gemeente vroeg mij een plan te schijven en mijn idee te pitchen. Ze waren erg nieuwsgierig en vroegen me het hemd van het lijf, maar gelukkig zagen ze mijn idee zitten. En toen is het snel gegaan.”
Doorgaan
Gino: “We gingen op zoek naar een ruimte en vonden die in De Vleugel. We legden contact met de beheerder en zij stelde de ruimte beschikbaar. Ook vroeg en kreeg ik ondersteuning van twee jongerenwerkers van Delft voor Elkaar, Yasin en Driss (links op de foto). In mei zijn we gestart met dit project. Eerst voor een half jaar op proef en alleen op de maandagavond. Eind oktober kregen we te horen dat we mogen doorgaan. En sinds begin dit jaar zijn we ook op zondagavond open.”
Vertrouwensband
“We bieden een gezellige ontmoetingsplek en organiseren verschillende activiteiten. Tegelijkertijd werken we aan een vertrouwensband met de jongeren. Ze kunnen hier hun verhaal kwijt. En als ze hulp of advies willen, bieden we dat of we verwijzen hen door. Dat kan zijn op het gebied van werk en opleiding, maar bijvoorbeeld ook gaan om maatschappelijk werk of hulpverlening. Het is mooi om te zien dat we op dat terrein nu de eerste resultaten boeken.”
Respect
Ook Metin (20) kom hier bijna elke week. “Het is een goede plek om in de buurt te hebben’, zegt hij. “Dat komt ook door Gino, hij heeft dezelfde achtergrond als wij. Hij behandelt ons met respect en heeft echte interesse in je. Dat voel je gewoon. Toen ik hem vertelde dat ik graag de opleiding Social Work wilde gaan doen, heeft hij me aangemoedigd om de stap te zetten. Ik twijfelde, omdat mijn vader het niet zo zag zitten. Die wilde dat ik ging werken. ‘Doe het gewoon’, zei Gino, ‘dat helpt je om verder groeien’. Inmiddels ben ik met de opleiding gestart.”
Tweede kans
Naast een luisterend oor bieden, wil Gino ook rolmodel zijn. “Wat ik wil meegeven aan de jongeren is dat iedereen fouten maakt. En dat iedereen een tweede kans verdient”, zegt hij. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je hebt meegemaakt, grijp je kansen is mijn boodschap. Ik wil laten zien dat je met hard werken, doorzettingsvermogen en een positieve instelling je dromen kunt waarmaken.”
Mo, Maamoun en Metin zijn fictieve namen. Hun echte voornamen zijn bekend bij de redactie.
Preventie met Gezag
Gino’s initiatief wordt met middelen uit het programma Preventie met Gezag gefinancierd. De gemeente Delft, politie en justitie ontvangen hiervoor structureel geld van het Rijk om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Dat bedrag is niet alleen voor interventies om criminele carrières in de kiem smoren (gezag). Het is ook om te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met criminaliteit (preventie). Preventie met Gezag is een van de aanpakken in Delft-West en onderdeel van het Nationaal Programma Wij West.
Foto: Bas Kijzers