Hermanos geeft Delft nóg meer smaak

Kaas smelten in chocolademelk en het er met brood uit lepelen. Choripan met limoen-hangop en gefermenteerde spitskool. Taco’s met procureur, gegaard in cola. Wie een beetje culinair is onderlegd, weet dat je voor dit soort speciale gerechten het vliegtuig naar Zuid-Amerika moet nemen. Maar het kan eenvoudiger. Gewoon aanschuiven bij Eric en Yiri Bloemkolk. Hun restaurant Hermanos (broers) aan de Phoenixstraat 54 heeft in een paar maanden tijd al heel wat fijnproevers verrast. En niet-kenners op het pad van de Latijns-Amerikaanse keuken gezet.

Exoten

Huiselijk. Gezellig. Spannend. Kleurrijk. Dat is Hermanos op het eerste oog. Niet te geloven dat in dat prachtige pand niet heel lang geleden een studentenhuis was gevestigd, compleet met uitgewoonde kamers en metershoog onkruid in de achtertuin. “Jaha”, lacht Eric (31), als hij zijn bezoek een korte rondleiding geeft. “Maar ik mag daar niet te veel van vinden; ik heb zelf ooit in zo’n huis gewoond en deed daar ook aan mee.” 

Neuzen op het aanrecht

Met hun Colombiaanse (moeder), Rotterdamse (vader) en Leidse (jeugd- en studiejaren) achtergrond mag je Eric en Yiri gerust exoten in Delft noemen. “Yiri en ik hebben het Latijns-Amerikaanse koken van onze moeder meegekregen”, zegt Eric. “Als jongetjes stonden we letterlijk met onze neuzen op het aanrecht mee te kijken hoe ze dat allemaal deed. Maar een restaurant runnen, dat is pas later bij ons opgekomen.”

Speciaal onderwijs

Daar gingen een studie geschiedenis en culturele antropologie en een korte loopbaan in het speciaal onderwijs voor Eric aan vooraf. Yiri werkte onder andere in een tbs-kliniek. “Al die tijd hadden we al wel een restaurant in ons achterhoofd”, zegt Eric. “Vorig jaar kregen we via een relatie de kans om dat op deze plek te beginnen. En het bevalt heel goed.” 

Prachtige tuin

Hij vertelt het vanuit een makkelijke stoel in de prachtige tuin van Hermanos, terwijl Yiri in de keuken bezig is. Eric is vooral de man van de contacten, Yiri het culinaire brein. “Hij vindt dat prachtig, heerlijk experimenteren met gerechten en kruiden. Dankzij Yiri is Hermanos geen standaard Latijns restaurant. Hij geeft overal een twist aan, dat onderscheidt ons van andere restaurants. Alleen de empanada zoals onze moeder die maakt, dat is nog niet gelukt.”

Feestje vieren

Eric lacht erbij. Al zouden hij en Yiri drie dagen achter elkaar in de keuken gaan staan, met exact dezelfde ingrediënten als die hun moeder gebruikt, dan nog zou de empanada ‘anders’ smaken. Ze hebben er een praktische oplossing voor gevonden. “Onze moeder maakt ze voor ons.” 

Feestje

Wat overigens direct opvalt aan het restaurant: er zijn maar weinig plekken. In elk geval niet genoeg om de zaak van te draaien, ook al zitten ze vrijwel elke dag vol. Eric Bloemkolk: “Daarom hebben we op de eerste verdieping een vergaderruimte die kan worden gehuurd. En er is een mooie ruimte waar groepen tot ongeveer 25 mensen feestjes kunnen vieren. Wij verzorgen dan de catering.” 

Nog meer dromen

“Bij elkaar kunnen we er goed van rondkomen, maar we hebben nog meer dromen dan alleen dit restaurant zoals het nu is. We hopen in de toekomst te gaan werken met mensen van onze vroegere doelgroep. Die maatschappelijke rol willen we graag spelen. Maar eerst Hermanos goed op de voeten zetten. Daar hebben we alle vertrouwen in. Delft is een heel internationale stad en onze formule wordt goed ontvangen.”

Tekst: Karl Flieger | Foto: Erwin Dijkgraaf