'Het is fijn om iemand blij te maken’
Lou (19) staat regelmatig bij Corry (84) voor de deur. Ze komt namens de Stichting Oma’s Soep verse soep brengen die ze heeft gemaakt, samen met andere studenten. Ze genieten van de maaltijd en de gesprekken met elkaar.
Opa’s en oma’s
“Ik wist niet dat het zó leuk zou zijn, toen ik me vorig jaar aanmeldde”, zegt de tweedejaars studente Werktuigbouw. Ze is een van de 160 Delftse studenten die vrijwilligerswerk doen voor Oma's Soep. “Ik realiseer me nu pas dat je met een kleine moeite iemand zoveel plezier kan bezorgen. Een vriendin van mij zei eens: ‘het lijkt wel of ik twee jaar heb gesport’. Zoveel voldoening geeft het dus.” Lou fietst wekelijks een rondje naar haar ‘opa’s en oma’s’. Woorden die ze met veel liefde uitspreekt. “Oh, zei ik dat?”, lacht ze. “Ja, zo noemen we als studenten onder elkaar de mensen die we bezoeken. Wat grappig, ik heb het eigenlijk helemaal niet door.”
Niet koken
Ook Corry moet lachen. Ze is weliswaar niet de oma van Lou, maar zo voelt het eigenlijk wel een beetje. Een jaar geleden las ze op een briefje in de lift van het appartementencomplex voor ouderen dat studenten langs zouden komen om voor de bewoners te koken. “Het leek me wel leuk, dus ik ben gaan kijken. Het was reuze gezellig en de jongens en meiden zijn allemaal geweldig, aardig en lief. Ze komen nu om de twee weken langs om in de keuken van het appartementencomplex te koken voor de bewoners. Daarna eten we met elkaar, zo'n 20 tot 25 bewoners per keer. En Lou komt vaak langs, ook met soep. Het is gezellig én ik hoef 's avonds niet meer te koken.”
Familie om je heen
Lou: “We spraken in het begin over koetjes en kalfjes, maar nu gaat het steeds vaker over echte levensvragen. Ik vraag bijvoorbeeld hoe het is om oud te worden. Wat zou ze mij willen meegeven? Als ik ergens mee zit, zeg ik: Corry, jij hebt zoveel meegemaakt. Hoe zou jij dit aanpakken? Ik realiseer me ook hoe belangrijk het is om familie om je heen te hebben als je ouder wordt.”
Dol op verhalen
Corry: “Ik ben dol op deze gesprekken en de verhalen van jonge mensen. Ik wil weten waar ze vandaan komen of ze broers of zussen hebben en welke studie ze doen. Tenslotte komen ze uit heel Nederland allemaal samen in Delft. Ik vraag ze ook of het leuk is wat ze doen. Dat is heel belangrijk, anders houd je het niet vol.”
Iets voor een ander betekenen
Lou: “Corry is gelukkig niet eenzaam, maar ik breng ook soep bij Delftenaren die weinig contacten hebben. Als ik aanbel, hoor ik wel eens: je bent de eerste die ik zie deze week. Dan vraag ik me af ‘hoe kan het toch dat iemand zich zo alleen voelt?’ Als ik na afloop naar huis ga, kan ik echt emotioneel worden op de fiets. Maar ik ben wel blij dat ik door Oma's Soep iets voor een ander kan betekenen.”
Over Oma’s Soep
Oma’s Soep verkoopt verse soepen en maaltijden naar authentiek recept van oma. De opbrengsten worden gebruikt om ouderen blij te maken. Ten minste 50% van de winst van Oma’s Soep wordt gedoneerd aan de Stichting Oma’s Soep. Deze stichting organiseert in verschillende steden activiteiten voor jong en oud om eenzaamheid tegen te gaan. De aangesloten studentenbesturen organiseren wekelijks kookdagen en soep-aan-huis-dagen. Meer weten of vrijwilliger worden? Kijk op de website van Oma's Soep of stuur een mail.
Kerst in Delft
December is een maand vol warmte en licht. Om iedereen – ook alleenstaanden - in Delft een warme en gezellige kerst te bezorgen, zijn er diverse activiteiten waar u anderen kunt ontmoeten. Kijk voor een compleet overzicht dit weekend in de Stadskrant Delft. Deze vindt u in de krant Delft op Zondag, vanaf bladzijde 5.
Eén van de activiteiten is de Kerstmaaltijd op 14 december.
Kerstmaaltijd
Op zaterdag 14 december organiseert het Stadsdiakonaat Delft haar jaarlijkse kerstviering. Een gezellig feest van ontmoeting. Met muziek, hapjes en drankjes.
Datum: zaterdag 14 december
Tijd: van 10.30 tot 15.00 uur
Locatie: Stanislas College, Westplantsoen 71
Aanmelden: bij Joke Tummers. Stuur een app naar 06 - 171 469 83 of mail naar tumdelft@hotmail.com Of bel naar Masja van den Ende op 06 - 171 46 983.
Foto: Alyssa van Heyst