'Iedereen is zó enthousiast'
Het grasveld aan de Casper Fagelstraat lag er al jaren wat vergeten bij. Dat kan anders, vonden de bewoners. Vorig weekend plantten zij samen maar liefst 4.000 bollen en 1.300 planten in hun kersverse buurtparkje. Bewoners Thijs en Erica vertellen hoe het idee uitgroeide tot een echt buurtproject.
Eerste ontwerp
“In onze straat lag een grasveld met wat dorre struiken”, vertelt Thijs. “Tijdens een buurtbijeenkomst bedachten we: hoe leuk zou het zijn om dat om te toveren tot een ontmoetingsplek voor de buurt?” Hij maakte een eerste ontwerp en stuurde het naar de gemeente.
Enthousiast
Zo kwamen ze in contact met Yvette, gebiedsbeheerder bij de gemeente. “Zij kwam al vrij snel langs om te kijken hoe het plantsoen erbij lag”, vertelt Erica. “De bomen en heggen werden af en toe gesnoeid, maar daar hield het wel mee op. Het was echt een vergeten stukje groen.” Thijs vult aan: “De gemeente was eigenlijk meteen enthousiast over onze ideeën. Het was wel belangrijk dat het plan door de buurt werd gedragen.”
Biologische planten
De initiatiefnemers hielden een enquête en riepen de buurt bij elkaar. “Veel buren bleken behoefte te hebben aan meer contact met elkaar”, zegt Thijs. “Daarnaast vond ik het zelf heel belangrijk dat er biologische planten zouden komen die goed zijn voor de biodiversiteit. Niet van die bloembollen vol gif: daar gaan bijen en andere nuttige insecten juist dood van.”
Sprookjestuin
Samen met een andere buurtbewoner werkte Thijs het ontwerp verder uit. Het parkje bestaat uit drie delen met elk een andere sfeer. De ontdekkingstuin krijgt een robuuste uitstraling, met bomen en varens. In de sprookjestuin komen lieflijke plantjes en zachte kleuren. De siertuin wordt een explosie van kleur. Ook aan de waterhuishouding is gedacht. “We graven een wadi van 13 meter lang”, vertelt Thijs. “Dat is een soort greppel waarin regenwater zich kan verzamelen, om daarna langzaam de grond in te trekken. Het zorgt voor minder wateroverlast bij grote hoosbuien.”
De buurtbewoners hebben twee jaar lang nauw overleg gehad met de gemeente om hun plannen werkelijkheid te maken. Van de precieze bomen die er moesten komen, tot de planning van de werkzaamheden. Erica: “Het leuke was dat de medewerkers van de gemeente zich ook heel betrokken voelden bij ons project. Dan kwam Yvette weer langs, dan zaten we om tafel met de stadsecoloog. Of dan kwam de projectleider van de uitvoering even langsfietsen. Hoewel we de taken duidelijk hadden verdeeld, deden we het echt sámen.”
Grote klus
De gemeente heeft het plantsoen samen met Fonds1818 bekostigd. Maar bijzonder aan het project is dat de bewoners er vooral zelf veel werk in hebben gestoken. “Iedereen had wel weer een ander talent”, vertelt Erica. “De ene buur weet veel van planten, de ander van fondsenwerving of projectmanagement. Dit weekend zijn we samen bezig om alle planten en bollen te planten. En we gaan de tuin straks ook samen beheren.”
Anonieme donatie
Onlangs werd de eerste boom geplant: een wilde lijsterbes. Daar zit nog wel een bijzonder verhaal achter. De boom is namelijk betaald uit een anonieme donatie aan De Papaver. Het duurzaamheidscentrum kreeg een tijd geleden een flinke envelop met geld door de brievenbus. Er waren slechts twee voorwaarden: het geld was bestemd voor een grote boom op een centrale plek én het moest om een bewonersinitiatief gaan.
Ontmoetingsplek
Wie de gulle gever is, blijft onbekend, maar de buurt is er maar wat blij mee. “We willen die persoon heel graag bedanken”, aldus Erica. “Onder de boom staat inmiddels een bankje. Dat wordt onze ontmoetingsplek. In het voorjaar kunnen we daar samen heerlijk met een kop thee zitten. Nét zoals ze in Zuid-Europa doen.”
Foto's: Ellemieke Fotografie