‘Inclusie moet gaan leven in heel de stad’

Netty Jongepier (70) is een van de oprichters van het Inclusie Collectief Delft (ICD). Dat is een initiatief van betrokken burgers met en zonder beperking. Iedereen moet kunnen meedoen in Delft, daar zet het collectief zich voor in. “Mensen met een beperking zijn in de eerste plaats mensen, zoals jij en ik”, zegt Netty. “Ze horen erbij en hebben dezelfde behoeften en talenten als anderen zonder een beperking.” 

Wat mensen wél kunnen

“Tijdens mijn opleiding pedagogiek raakte ik geïnteresseerd in dit thema”, vertelt Netty.  “Ik liep stage in een instelling voor kinderen met een verstandelijke handicap. Ik verwachtte dat die kinderen weinig konden en alleen zoet werden gehouden. Dat was in die tijd de algemene gedachte. Maar die kinderen konden en wilden veel meer dan ik dacht. Ze hadden enorm veel energie! Dat was een belangrijke ervaring. Het heeft mijn ogen geopend. Sindsdien kijk ik meer naar wat mensen wél kunnen.”

Ontstaan van ICD

Netty werkte eerder in verschillende functies aan beleid en innovatie in de sociale sector. “Nu ik met pensioen ben, wil ik de kennis en ervaring die ik heb opgebouwd, blijven delen en inzetten voor de maatschappij”, zegt ze. “Ik zat in de Adviesraad Sociaal Domein en was vanuit TopDelft betrokken bij een stadsgesprek over inclusie. Daar kwamen veel mensen op af. De ideeën die daar ontstonden gaven zoveel positieve energie. Die wilden we vasthouden en verder brengen. Daarom besloten we met een groepje het ICD op te richten. We vinden dat het anders moet en kan in Delft. Daarom denken we actief mee over nieuwe oplossingen die drempels wegnemen en die meedoen bevorderen.”

Dialoogbijeenkomst

“Inmiddels hebben we al best veel in gang gezet”, zegt Netty. “Tijdens de Week van de Toegankelijkheid hebben we bijvoorbeeld diverse activiteiten georganiseerd.  Ook hebben we een expositie over inclusie opgezet in het stadskantoor, met daarbij een dialoogbijeenkomst. Behalve ervaringsdeskundigen waren ook mensen uit horeca, cultuur, bedrijfsleven, gemeente, zorg en welzijn en politiek aanwezig. Uit dat gesprek zijn ook weer mooie, nieuwe initiatieven en ideeën ontstaan.”

Kleine stapjes

“We hebben veel in beweging gezet. We beginnen niet bij het beleid, maar bij de mensen zelf. Waar hebben zij behoefte aan? Waar lopen ze tegenaan en wat kan dan helpen? Natuurlijk moet je goed nadenken over belemmeringen in beleid. Wij hebben daarover regelmatig overleg met de gemeente. Maar je moet ook gewoon ergens beginnen. Met kleine stapjes kom je ook verder. Daarbij moet je altijd de mensen met beperking zelf betrekken. Dat gebeurt nu al vaker en blijkt een grote meerwaarde te hebben. Wij blijven dat stimuleren.”

Opgave voor iedereen

“Gelukkig zien we dat er veel belangstelling is voor het thema. Niet alleen van de gemeente, maar ook van partners in de stad, zoals horecaondernemers en cultuurinstellingen. Zij zeggen: ‘Vertel ons wat de behoefte is en wat wij kunnen doen’. Heel fijn dat die bereidheid er is. We willen nog meer jonge mensen betrekken in het ICD, ook ontwerpers en makers. Je ziet bij hen veel energie en creativiteit in het zoeken naar oplossingen. Dat kunnen we goed gebruiken. Inclusie is ook niet een opgave van de gemeente alleen, of van enkele organisaties of vrijwilligers. Het moet gaan leven in heel de stad.”

Delft toegankelijker maken

De gemeente werkt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Hoe dat gebeurt staat in de Delftse Inclusie Agenda ‘Samen naar een toegankelijker Delft’. Wilt u ook meedenken om Delft toegankelijker te maken voor iedereen? Meldt u zich dan aan via een mailtje. Of bel de gemeente via 14015. Wilt u contact met Inclusie Collectief Delft? Stuur dan ook een mailtje.