Interview Glenn Weisz
Verandering en het stoppen van racisme moet ook vanuit de samenleving gebeuren.
Persoonlijke verhalen laten zien wat voor gevolgen discriminatie heeft. En hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en je uit te spreken. We spreken Delftenaren die zich inzetten voor een stad vol gelijke kansen. Glenn H.S. Weisz, directeur-bestuurder van CANIDREAM, spreekt over hoe zijn sociaal-culturele instelling jongeren uit Buitenhof helpt om hun talenten te ontwikkelen.
Je vertelde dat je bewust voor de Zuidkolk hebt gekozen voor het maken van de foto bij dit artikel. Waarom is dat?
"Op deze plek komen de drie werelden van Delft samen: de cultuurhistorische binnenstad, de innovatieve TU Delft-campus en de bruisende buitenwijken in Delft-West. Deze plek heeft ook een historische betekenis. In 1614 is de Zuidkolk uitgegraven om extra ruimte te maken voor de schepen die Delft aandeden. Het is daarmee ook dé plek waar producten uit de voormalige koloniën Delft binnenkwamen. Waar tot slaaf gemaakten wellicht voor het eerst voet aan Delftse wal hebben gezet. Deze locatie heeft hierdoor ook iets spiritueels. Het is een plek om dit samen te gedenken."
Wat was je voornaamste reden om mee te werken aan dit interview?
"Ik hoef het niet te hebben over wat ik persoonlijk heb meegemaakt als man van kleur. Voor mij is het belangrijker om te praten over kansenongelijkheid in onze samenleving. Wat is het effect van institutioneel en alledaags racisme op achtergestelde groepen? Welke koloniale denkbeelden leven nog steeds onbewust in ons cultureel archief? Dat wil ik aan de kaak stellen. Als je als samenleving talent onbenut laat door mensen buiten te sluiten, doe je iets niet goed. Daarom heb ik in 2018 samen met twee jeugdvrienden CANIDREAM opgericht, om hier iets tegen te doen."
Wat doet CANIDREAM om kansenongelijkheid tegen te gaan?
"Wij zijn een ontwikkelplek en een safe haven voor jongeren. Ook voor jongeren die te maken krijgen met stage- en arbeidsmarktdiscriminatie. Of een te laag advies krijgen in het onderwijs. We laten hen zien dat ze er mogen zijn, we helpen om hun talenten te ontdekken en we bieden perspectief op wat ze daarmee kunnen doen. Er zijn jongeren uit de Buitenhof die bij ons projecten hebben doorlopen en inmiddels bij ons werken."
Hoe belangrijk is diversiteit binnen jullie organisatie?
"Ik koppel diversiteit één op één aan kwaliteit. Hoe diverser je organisatie, hoe beter de kwaliteit. Mijn doel is om CANIDREAM de meest diverse en inclusieve organisatie van Nederland te maken zodat wij duurzaam kunnen blijven groeien. Divers in alle lagen van de organisatie, van werkvloer tot bestuur. We zien dat nu al terug in opleidingsniveau, in cultureel-etnische achtergrond, in religie, in gender en in perspectieven van ons personeel."
Wat vind je van de bewustwordingscampagne die de gemeente Delft nu lanceert?
"Heel goed! Het past in het Delftse DNA dat we de huidige gang van zaken uit durven dagen. En dat we ons uitspreken als mensen worden achtergesteld. Maar we moeten niet de illusie hebben dat verandering en het stoppen van racisme alleen maar top-down gebeurt. Het moet ook vanuit de samenleving gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat wij via cultuur, onderwijs en media aandacht blijven geven aan het onderwerp. Het gaat erom dat we, ondanks onze verschillen, blijven zoeken naar waar we elkaar wel vinden."
Wat zou je willen meegeven aan andere organisaties in Delft?
"Ik daag alle organisaties in Delft uit om vooral kritisch naar zichzelf te kijken. Hoe divers zijn zij op het gebied van perspectieven, programmering, partners, publiek en personeel? Zien zij diversiteit als iets wat ze ‘erbij moeten doen’, of zit het echt verweven in hun DNA? Samen kunnen wij hier stappen in maken. En organisaties mogen mij altijd benaderen om daar eens over van gedachten te wisselen.”
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van CANIDREAM.