Interview Kayla Pandt en Mireille Bijnsdorp

Discriminatie, in welke vorm dan ook, is onacceptabel.

Kayla Pandt (links) en Mireille Bijnsdorp (rechts)

Discriminatie blijft een hardnekkig probleem, ook in Delft. Mensen kunnen te maken krijgen met ongelijke behandeling. Dat kan gebeuren op basis van bijvoorbeeld ras, godsdienst, gender, seksuele oriëntatie, politieke opinie of een beperking. Dit kan bewust of onbewust gebeuren en heeft vaak grote impact. 

Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb) roept mensen op om discriminatie te melden. Op die manier is er passende ondersteuning en worden patronen van uitsluiting zichtbaar. Kayla Pandt en Mireille Bijnsdorp zien namens Stichting iDb dat discriminatie nog steeds voorkomt, ook in Delft. Wat kan daaraan worden gedaan? "Alles begint bij Artikel 1 van de Grondwet," zegt Mireille Bijnsdorp. "Hierin staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden." 

Melding doen

Ze vervolgt: "Dit is uitgewerkt in verschillende wetten met daarin twaalf gronden waarop geen onderscheid gemaakt mag worden. Ervaar je discriminatie dan kun je een melding bij ons doen via discriminatie.nl. Wij registreren alle meldingen en geven daarover krachtige signalen af voor veranderingen in beleid en in de maatschappij. Bij een vermoeden van wettelijk verboden discriminatie staan we je bij. Bijvoorbeeld via hoor en wederhoor. En een verzoek om een oordeel bij het College voor de Rechten van de Mens. Bij strafbare discriminatie ondersteunen we bij het contact met de politie."

Alledaagse ervaringen

Kayla Pandt benadrukt dat discriminatie veel omvattend is. "Veel mensen denken bij discriminatie aan extreme gevallen. Maar het zit ook in subtiele, alledaagse ervaringen," legt ze uit. "Denk aan micro-agressies, vooroordelen of ongelijke kansen. Dit kan voor individuen een grote impact hebben en ervoor zorgen dat mensen zich buitengesloten voelen."

In het nieuws

Daarbij is het goed om te weten dat discriminatie volgens de wet verboden of strafbaar is. En dat er voor de ‘daders’ gevolgen kunnen zijn. Mireille Bijnsdorp: "Een werkgever mag bijvoorbeeld niet iemand afwijzen op grond van leeftijd. Als het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat dit wel is gebeurd, kan iedereen dit op hun website lezen. En vaak ook in het nieuws."

Anders tegen aankijken

"In de helft van de gevallen gaan discriminatie-meldingen over een beledigende, bedreigende, gewelddadige benadering. Als dit is vanwege bijvoorbeeld iemands afkomst of seksuele gerichtheid, dan werkt dit strafverzwarend", zegt Bijnsdorp. "De dader heeft dan niet alleen een strafblad vanwege het uitdelen van een klap, maar ook vanwege discriminatie. Een toekomstige werkgever zal daar toch anders tegenaan kijken."

Inclusiever handelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan achteraf ingrijpen, benadrukt Kayla Pandt. "Daarom werken we samen met gemeenten, scholen en andere instanties. Op die manier vergroten we de bewustwording en kunnen we discriminatie structureel aanpakken. Dit doen we onder andere door trainingen, voorlichting, gastlessen en adviestrajecten. Zo zijn organisaties en individuen beter toegerust om inclusiever te handelen."

Meld het juist wel

Ervaart u discriminatie? Meld het juist wél. Dit kan ook anoniem. Melden kan via het online meldformulier of het gratis telefoonnummer 0800-0880. De melding wordt zorgvuldig geregistreerd en getoetst aan de wet. De melder krijgt daarna informatie en advies over mogelijke stappen.