Kinki Kappers: iedereen mag zichzelf zijn

Bij Kinki Kappers aan de Voorstraat stap je een wereld binnen van kleur. Van liefde voor het vak en liefde voor mensen. Van diversiteit en inclusiviteit. Of je nou een hanenkam wilt of een highlight, Giny Wind en haar crew staan voor je klaar. Een sessie bij Kinki is niet goedkoop, maar dan héb je wat.

Giny Wind (35) is opgegroeid in een warm Rotterdams nest, waar moeder zich bezighield met sociaal werk; ze leerde dat geld belangrijk is, maar mensen veel belangrijker. “Kinki Kappers is een franchiseformule, maar wel een hele softe. De huisstijl moet matchen met andere vestigingen, maar verder staat elke Kinki voor zijn eigen waarden. Ik ben dertien jaar geleden bij Kinki gaan werken en heb zes jaar geleden de vestiging op de Hippolytusbuurt overgenomen. Vorig jaar zijn we naar hier verhuisd.”

Kakker en hanenkam

Een voltreffer. Prachtige locatie achter de Oude Kerk, lekker veel vierkante meters en overal kleur. Letterlijk én figuurlijk. “Je bent in een open-minded, inclusieve omgeving. Iedereen kan hier zichzelf zijn. Kakker-studenten zijn welkom, alternatieve mensen die zes kleuren in hun haar willen, mensen met hanenkammen, dames die een mooie highlight willen. Het maakt niet uit hoe je er uitziet, het gaat om de persoon die je bent. We staan sterk voor de mensen die het nodig hebben. Jammer genoeg zorgt homo zijn, gay, queer of hoe je het ook wilt noemen, soms nog steeds voor vervelende situaties. Dat zou niet zo mogen zijn. Bij ons is iedereen welkom. Wat de kwaliteit betreft zitten we in het hogere segment. We werken onder andere met l’Oreal Professional. Niet goedkoop, maar wel heel mooi.”

Nieuwe hippies

De sociale touch gaat verder dan woorden. Giny Wind maakt zich sterk voor zoiets als een Gay Pride in Delft. “Die is er niet en dat vind ik al jaren een groot gemis. Ik heb goede contacten met de lhbti+-vereniging Outsite voor jongeren en studenten. Daar knippen we met de opening van de OW-Week. Met hen hoop ik in de toekomst iets van een Delftse Gay Pride te organiseren.”

Het enthousiasme van Wind werkt aanstekelijk. Een ondernemer die verder kijkt dan de zakelijke rekening, het lijkt een goed antwoord op de kille ‘ikke-ikke-maatschappij’. “Ik heb veel jongeren als leerling die bezig zijn met het milieu, met problematiek die ze belangrijk vinden”, klinkt het bevlogen. “Misschien is het wel de nieuwe generatie hippies, ja. Ze zijn fantastisch, ze zijn slim, beleefd, super meegaand, activistisch. Dat heeft Nederland wel nodig. Wij leggen te veel dingen naast ons neer omdat we niet beseffen hoe goed we het hier hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen.”

Menstruatie-armoede

Het brengt Wind op een totaal ander onderwerp: menstruatie-armoede. “Dat is een groot probleem in Nederland, daar ben ik van geschrokken. Heel veel jonge meiden missen veel op school omdat ze niet de middelen kunnen betalen om zichzelf te beschermen tijdens de menstruatie. En als ze dan een ongelukje hebben op school, schamen ze zich daarvoor en daarom blijven ze thuis. Ik vind dat niet kunnen. Daarom heb ik twee jaar geleden een benefietavond georganiseerd met meerdere vrouwelijke ondernemers uit Delft. Dat was superleuk en we hebben best wat geld opgehaald. Daarmee wilde ik graag een plek creëren waar mensen die het nodig hebben, gratis producten tegen menstruatie kunnen ophalen.” 

OPEN

Inmiddels staat die kast in OPEN. En er wordt, tot grote tevredenheid van Giny Wind, geregeld gebruik van gemaakt. “In de bibliotheek heb je vlakbij het restaurantje een soort van kluisje waar je tijdschriften uit kunt halen. En dus ook producten voor je menstruatie. Hoeveel mensen er precies gebruik van maken en wie dat zijn? Geen idee en dat wil ik ook niet weten. Het moet compleet anoniem blijven. Het is een cliché, maar al help je er maar één persoon mee, dan is het al geslaagd. Ik vind het raar dat iets wat de helft van de Nederlandse bevolking altijd nodig heeft, nog steeds zoveel geld kost. Het zou eigenlijk in je verzekering moeten zitten, en dan natuurlijk niet in je eigen bijdrage.”

Tekst Karl Flieger | Foto Erwin Dijkgraaf

Giny Wind