Kwaliteitsborging voor bouwen
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Vanaf die datum geldt ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Doel van de Wkb
Het doel van de Wkb is om de bouwkwaliteit te verbeteren. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer moet nagaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dit doet u vóórdat u gaat bouwen of verbouwen. Via de vergunningencheck op het Digitaal Stelsel Omgevingswet ziet u of uw bouwwerk onder de Wkb valt.
Kwaliteitsborger
Valt uw bouwwerk onder de Wkb? Dan moet u een kwaliteitsborger inschakelen. Dit is een onafhankelijke controleur die van begin tot einde bij het bouwproces is betrokken. Uw aannemer of architect kan u helpen bij het zoeken naar een kwaliteitsborger. Of kijk in het register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw om een goede kwaliteitsborger te vinden.
Meekijken en controleren
De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan voor het bouwwerk tot de oplevering. En controleert op alle technische regels en kwaliteitseisen. Precies op de momenten waarop dat nodig is. Dit scheelt tijd, voorkomt fouten en geeft u als opdrachtgever meer bescherming tegen fouten. Of het te laat constateren dat een onderdeel niet aan de eisen voldoet.
Vergunning
De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in 2 delen:
- Ruimtelijke vergunning
- Bouwtechnische vergunning
De ruimtelijke bouwvergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dit staat in het omgevingsplan van de gemeente.
De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. Eerst voerde de gemeente deze controle uit. Onder de Wkb wordt dit een taak van de kwaliteitsborgers.
Vergunning of melding
U hoeft niet voor alle bouwwerken een technische bouwvergunning aan te vragen omdat die onder de Wkb vallen. Voor bijvoorbeeld een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfsgebouw is een bouwmelding bij de gemeente voldoende. Wel moet u bij deze bouwwerken een kwaliteitsborger inschakelen.
Zie ook
- Bijzondere lokale omstandigheden (informatie voor kwaliteitsborgers)