Stappen voor uw plan

Heeft u bouwplannen? Of een initiatief voor uw buurt? En vraagt u zich af of u hiervoor een vergunning nodig heeft? Volg het stappenplan. U ziet dan meteen wat de mogelijkheden zijn voor uw plan. Vergeet ook niet om uw buren te informeren over uw plannen.

Eenvoudig plan

Het stappenplan is voor eenvoudige plannen. Zoals:

  • Woning of bedrijfsgebouw verbouwen
  • 1 of een paar woningen bouwen
  • Nieuwe vestiging voor klein- of middenbedrijf
  • Gebruik van een bestaand gebouw veranderen
  • Buurtinitiatief zoals een nieuwe speelplaats of gezamenlijke tuin inrichten. Of een ontmoetingsplaats in de buitenruimte.

Groot of complex plan

Heeft u een groot of complex plan? Neem dan contact op met de gemeente. Heeft u nog geen contactpersoon? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

Stappenplan

Ga eerst na of u voor uw plan een omgevingsvergunning nodig heeft. Vul de vergunningcheck in op het Omgevingsloket. Voer uw locatie in, geef aan wat u wilt doen en beantwoord de vragen. U ziet direct of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Of dat u alleen belanghebbenden hoeft te informeren.

Is een vergunning, melden of informeren niet nodig? Dan kunt u meteen aan de slag. 

Is uw gebouw een monument? Of ligt het in het beschermd stadsgezicht? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Het is aan te raden om uw plan eerst te bespreken in een vooroverleg.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig? Dan toetst de gemeente uw plan aan allerlei wetten en regels. Bijvoorbeeld of uw plan past binnen het omgevingsplan.

Past uw bouwplan niet binnen het omgevingsplan? Ga dan na of u toestemming kunt krijgen om van het omgevingsplan af te wijken.

Op basis van de archeologische waardenkaart staat in het omgevingsplan of u een archeologisch onderzoeksrapport moet overleggen. Een bouwplan kan namelijk de bodem verstoren. En gevolgen hebben voor archeologische overblijfselen.

Neem contact op met Archeologie Delft om te kijken of dit ook voor uw plan geldt.

Verandert u het uiterlijk van het gebouw? Dan zal de Adviescommissie Omgevingskwaliteit uw bouwaanvraag toetsen. In de Welstandsnota ziet u welke welstandseisen er in Delft zijn.

Uw bouwplan moet ook voldoen aan de Flora- en faunawet. Zo mogen er geen nadelen zijn voor beschermde planten en dieren. Neem zo vroeg contact op met de gemeente om u te laten informeren. Zo voorkomt u dat u later in het bouwproces problemen krijgt.

Beschermde planten- en diersoorten bij u in de buurt:

Heeft uw bouwplan invloed op het aantal parkeerplaatsen in de directe omgeving? Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • Woningen en bedrijven bouwen
  • Woning splitsen
  • Bedrijfsgebouw vergroten
  • Gebruiksfunctie van een gebouw veranderen
  • Parkeerplaatsen verwijderen

Dan bekijkt de gemeente of er door uw bouwplannen voldoende parkeerplaatsen overblijven. De eisen voor parkeervoorzieningen staan in het omgevingsplan.

Weet u niet zeker of uw plan aan alle eisen voldoet? Of komt u er niet goed uit? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen. Hierbij beoordeelt de gemeente uw plan. U hoort dan wat de mogelijkheden zijn. En of u een vergunning nodig heeft.

Voldoet uw bouwplan aan alle eisen? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen.

De gemeente besluit of u een vergunning krijgt. U krijgt hiervan bericht. En het besluit staat op de pagina Gemeenteberichten en in de Stadskrant. Belanghebbenden hebben dan nog 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Als er geen bezwaren zijn, is uw vergunning definitief.