RABLE laat ballast en schroeven als sneeuw voor de zon verdwijnen

Zonne-energie heeft de toekomst. In Nederland zijn zonnepanelen op een plat dak met meer dan 295 vierkante meter dakoppervlak pas mogelijk na een kostbare renovatie. Bij RABLE hebben ze daar iets op gevonden. 

Voor Nikki Hoexum en Luuk Verhagen, respectievelijk commercial manager en technical engineer van de typisch Delftse club innovators die RABLE heet, is het gesneden koek. “Onze speciaal ontwikkelde PV-onderconstructie biedt een grote overspanning en rust op dakbalken”, klinkt het. “Dankzij de uiterst rigide constructie wordt het gewicht automatisch verdeeld over de dakbalken die het kunnen dragen, met minimale belasting op de dakplaten als resultaat.”

Gepatenteerd

Die gepatenteerde innovatie voorkomt vooral dat de constructie met ballast op zijn plek gehouden moet worden. Bij standaard zonnesystemen ligt het dak namelijk vol met bakstenen en andere ballast, om te voorkomen dat de panelen bij de eerste stevige storm van het dak af waaien. Dat gaat prima als het dak sterk genoeg is, maar dat is dus lang niet altijd zo, meldt Luuk. “We ontdekten dat vooral in de meubelindustrie vraag was naar een PV-montagesysteem dat geschikt is voor zwakke daken. Die daken zijn niet berekend op een zonne-installatie, maar er is wel vraag naar. Meubelmakers werken in grote hallen, waar de temperatuur constant moet blijven. Gebeurt dat niet, dan zie je al voor je dat het hout bij koude en warmte gaat werken en niet meer kan worden gebruikt. Het energieverbruik in deze branche is dus hoog en zonnepanelen essentieel om te verduurzamen en kosten te besparen. Maar dan moet het dak die constructie wel kunnen dragen.”

Installatietijd versnellen

Aangezien ballast op een zwak dak geen optie is, kan worden gedacht aan de zonnepanelen veelvoudig verankeren, waarbij je per zonnepaneel 1 of 2 dak-ankers nodig hebt. Maar, zegt Luuk, ook dat heeft nadelen. “Als je een zonnesysteem op je dak vast wilt schroeven, heb je al gauw duizend schroefgaten nodig. Dat is niet alleen een enorme klus voor de installateur en dakdekker, maar je hebt ook een hoog risico dat er iets misgaat en er lekkage ontstaat. Ons systeem is extreem rigide en houdt zichzelf op z’n plek met 4 dak-ankers aan de hoekpunten van de constructie. Wat het ook een kosteneffectief montagesysteem maakt, dat de installatietijd versnelt en risico verkleint.”


De trots waarmee Luuk en Nikki bij hun constructie in HAL1 aan de Schieweg poseren, zegt alles. Hier zijn jonge Delftse bollebozen met cijfers gaan goochelen, met een prachtig innovatief product als gevolg. En nu cashen? “Nou”, lacht Nikki, “dat was niet de oorspronkelijke insteek. Het initiatief is ontstaan om een groot probleem op te lossen. Wij vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan de energietransitie door zonne-energie voor veel meer bedrijven toegankelijk te maken. Zonder hen op hoge kosten te jagen en zonder onze natuur op te offeren.” 

Enorme kans

“We kunnen op dit moment 10.000 zonnepanelen per maand produceren. En dat op een leuke, creatieve plek in Delft. Met bijna driehonderd vierkante kilometer aan zwakke, platte daken is er voldoende potentieel voor het opwekken van zonne-energie. Veel bedrijven willen verduurzamen, maar hebben jaren geleden gehoord dat een dakrenovatie nodig is voor de installatie van zonnepanelen. En dat is simpelweg te duur of niet haalbaar vanwege productieonderbrekingen. In een uitdagende markt biedt dit een enorme kans die herkenbaar is voor veel pandeigenaren en installateurs.”

Internationaal

Heerlijk, die gedrevenheid. De pandeigenaren kunnen er blij mee zijn. Geen dakrenovatie, maar toch een zonnesysteem. Met minimale dak-ankers, in minder uren en dus voor minder geld dan een complete dakrenovatie of verankering. Bij RABLE kijken ze stiekem al verder, zo verklapt Luuk. "Een volgende uitdaging is de toepassing op parkeerplaatsen, waar we momenteel aan werken. Eind dit jaar staat de eerste solar carport van RABLE. Maar de eerste stap zal zijn om internationaal uit te breiden. We hebben al aanvragen ontvangen uit Zweden, Spanje, België en Hongarije. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen zich bezighouden met de natuur.’’

Tekst: Karl Flieger | Foto's: Erwin Dijkgraaf

Zonnepanelen
Luuk Verhagen en Nikki Hoexum