'Een snoepwinkel voor techneuten'

Wie wel eens over de Rotterdamseweg fietst, is er ongetwijfeld langsgereden: item systems. Het bedrijf levert hoogwaardige, geanodiseerde aluminium profielen voor de machinebouw. Geanodi-wattes? Geen paniek, Jeffrey Coers werkt al negen jaar bij item systems en legt het uit.  

Van laboratorium tot superjacht

Eenmaal in de werkplaats zie je al snel waar het om gaat. Rekken vol aluminium profielen liggen te wachten tot ze op maat worden gezaagd. Verbindingsstuk erin, aan elkaar koppelen en je hebt een constructie. De mogelijkheden zijn oneindig, vertelt Jeffrey.

“We maken bijvoorbeeld rekken, afschermwanden, werktafels, constructies waar machines op geplaatst kunnen worden. We leveren vaak onderdelen aan laboratoria en fabrieken. Voor de kwantumfysica bouwen we clouds. Dat zijn constructies aan het plafond, waar je meetapparatuur aan kunt vastmaken. Maar we ontwerpen ook stellingen voor superjachten. Dan heb je het echt over miljoenenjachten, met koelcellen en opslag voor duikflessen en jetski’s.”

Bouwpakket

Het Duitse bedrijf item is wereldwijd de grootste producent van aluminium profielen en toebehoren. Item systems is het enige bedrijf dat dit product in Nederland levert. “Daarbij verkopen we niet alleen een stuk profiel, maar denken we graag van A tot Z mee met de klant. We kunnen de constructie in onze werkplaats opbouwen en kant-en-klaar versturen. Andere klanten bestellen weer losse profielen bij ons en gaan er zelf mee aan de slag. We leveren ook bouwpakketten. Dan hebben wij alles al op maat gezaagd en bewerkt. ”

Veilig en ergonomisch

Bij het maken van een constructie zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Gewicht bijvoorbeeld, constructieve sterkte en trillingen. “Daarnaast denken we altijd na over ergonomie. Eén van onze klanten maakt bijvoorbeeld staartdelen voor vliegtuigen. De monteurs stonden vaak boven hun hoofd aan zo’n vliegtuig te werken, op kleine trappetjes. Wij bouwden een bordes, zodat zij op de juiste hoogte en zonder valgevaar kunnen werken.” 

 

Een zijaanzicht van een profiel. Het aluminium heeft over de gehele lengte inkepingen om de stevigheid te vergroten.

Korte lijnen 

De afwisseling maakt het werk enorm leuk, vertelt Jeffrey.  “Het is echt een snoepwinkel voor techneuten. Je komt bij allerlei bedrijven over de vloer die met innovatie bezig zijn. Van kwantumfysica tot de hightech maakindustrie.” Item systems telt in totaal achttien medewerkers. “We zijn een klein bedrijf met een familiaire sfeer. Het maakt ook niet uit of je monteur of manager bent. Heb je een probleem of goed idee? Dan bedenken we samen wat voor acties we kunnen ondernemen en regelen we het.”

Oplossingen voor onderzoek 

Item systems zit sinds 2010 in Delft en dat bevalt bijzonder goed, vertelt Jeffrey. “We zitten dichtbij allerlei hightech bedrijven, met de TU Delft en de Haagse Hogeschool om de hoek. Studenten en onderzoekers weten ons makkelijk te vinden. Bijna elke week komt er wel iemand langs om te kijken of wij een oplossing hebben voor een onderzoeksopstelling. Wij denken altijd graag mee.”

Delen is vermenigvuldigen

Daarnaast zoeken Jeffrey en zijn collega’s steeds vaker contact met andere bedrijven in de buurt. "In Delft bestaan mooie netwerken, zoals Bedrijvenkring Schieoevers, Technet en YES! Delft. Daar maken we de laatste tijd steeds meer gebruik van. Om innovatie te versnellen, is het belangrijk dat je elkaar weet te vinden en weet hoe je elkaar kunt helpen. Ik zeg wel eens: hoe meer je deelt, hoe meer je kunt vermenigvuldigen.”

Nieuwe plek

Het bedrijf groeit inmiddels uit zijn jasje. Daarom is item systems op zoek naar een grotere locatie in Delft. Als het even kan, met 2.000 m² werkplaats en 500 m² kantoor. Daarover is het bedrijf al in contact met de gemeente. “Het liefst willen we niet weg uit Delft. Dit is waar de technologische innovatie gebeurt. Voor de bedrijven die hier zitten kunnen wij zeker van toegevoegde waarde zijn.” 

Jeffrey Coers staat in de werkplaats van item systems. Hij leunt op een werktafel waar vier aluminium profielen op een rijtje liggen. Op de achtergrond werktafels, machines en rekken met voorraad te zien.

Tekst: Judith Dekker | Foto's: Erwin Dijkgraaf