Een groene stad is gezond én aantrekkelijk

Delft is in 2040 een stuk groener én daarmee gezonder. Dat staat in de visie ‘De stad als ecosysteem in 2040’ die de gemeente naar de raad heeft gestuurd. Delft wordt een gezonde stad voor inwoners, ondernemers, bezoekers, dieren en planten. 

Wandelen, fietsen, ontmoeten

"Groen in de stad is hard nodig. Vooral in de eigen buurt. We kunnen niet zonder. Mensen genieten van groen", laat wethouder Frank van Vliet van Klimaat en Openbare ruimte weten. "En groen nodigt uit om naar buiten te gaan. Om te wandelen, te fietsen of elkaar in de buurt te ontmoeten. Bovendien zorgt meer groen ervoor dat het minder warm is in de stad. En met meer groen kunnen we regenwater beter opvangen. We gaan in de komende jaren daarom ook steeds meer stenen vervangen door groen. Een groene stad is namelijk een aantrekkelijke stad. Voor huidige én toekomstige bewoners, voor onze ondernemers en bezoekers."

Gezonde leefomgeving

De gemeente wil met de nieuwe visie er ook voor zorgen dat Delft in 2040 veel meer verschillende soorten planten en dieren heeft. Ook moeten er meer ontmoetingsplekken komen. Iedere inwoner moet binnen 300 meter van de woning in het groen kunnen zijn, liefst met water erbij. De gemeente werkt daaraan samen met andere overheden en organisaties. Ze verbetert natuur- en recreatiegebieden en er ligt straks een gevarieerder en aantrekkelijker netwerk van wandel- en fietsroutes.

Ruimte voor ideeën

"Maar ook bewoners zijn aan zet", vervolgt Van Vliet: "We weten dat onze inwoners meer groen in de stad belangrijk vinden. Ze hebben hier ook ideeën over en ze willen graag bijdragen. Onze visie biedt hier volop ruimte voor. Ik weet dat er bij de inwoners veel plannen leven. En bewoners hebben er veel verstand van. Die kennis gaan we gebruiken."

Tuinieren in de stad

"We verbeteren niet alleen het openbaar groen, maar stimuleren bewoners om mee te doen door het vergroenen van tuinen en gevels. En we gaan de Delftenaren nog meer stimuleren om te tuinieren in de stad. De gemeente blijft uiteraard verantwoordelijk voor onderhoud van het openbaar groen. Maar we werken graag samen met bewoners die met ons mee willen doen."

Tuin van Delft

"We zien nu al op een aantal plekken mooie resultaten. Denk aan het heringerichte Bagijnhof waar we samen met de bewoners een schitterende groene ontmoetingsruimte hebben weten te realiseren. Geen auto’s meer, en meer groen. Maar ook de Gasthuisplaats en de Tuin van Delft bij het station zijn prachtige voorbeelden."

Voorhof en Buitenhof

"Ik kan ook genieten van de buurttuinen in Voorhof en Buitenhof. Dat zijn mooie groene ontmoetingsplekken die bewoners zelf inrichten en onderhouden", besluit Van Vliet. "Ze zorgen ervoor dat de buurt leefbaarder wordt. Met elkaar nadenken over een fijne, groene buitenruimte geeft ook nog eens energie. Het zorgt voor meer verbondenheid met elkaar in de buurt. Ik kan niet wachten om straks nog meer van zulke pareltjes én nog meer groen in de stad te zien."

De raad neemt na de zomer een besluit over de visie ‘De stad als ecosysteem in 2040’.