Misdaad aanpakken met het hele netwerk
Een overval, een ruzie die uit de hand loopt, of een oplichter aan de deur. Voor die gebeurtenissen gaan agenten in Delft, soms met spoed, op pad. Ter plekke pakken ze het probleem aan en regelmatig volgt er een straf. Maar achter zo’n gebeurtenis zit vaak een dieperliggend probleem. Wat speelt er in Delft? En wat kunnen inwoners zelf doen? Daarover vertelt teamleider bij de politie Martijn de Wilde. Dit doet hij voorafgaand aan de Week van de Veiligheid die volgende week plaatsvindt.
Duurzaam oplossen van problemen
"We werken aan het duurzaam oplossen van problemen, samen met partners in de gemeente," zegt Martijn de Wilde. "En dat heeft resultaat. De cijfers laten zien dat Delft veiliger is geworden. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar er is voor de politie en partners ook nog veel werk te doen."
4 thema's
Het werkveld van Martijn de Wilde en zijn collega’s is breed. Met hem bespreken we vier thema’s die de politie veel bezighouden. Dit zijn overlast, digitale misdaad, het voorkomen van jeugdcriminaliteit en de bestrijding van criminelen in de woonomgeving (ondermijning). Hoe zet de politie in op duurzame oplossingen bij deze thema’s?
Overlast
Als voorbeeld schetst De Wilde iemand die aangifte komt doen van een burenruzie. "Dan vragen we door. Vaak willen mensen met een aangifte een signaal afgeven. Dan kunnen we vragen of iemand bemiddeling wil door een ervaren organisatie, zoals buurtbemiddeling." Overlast kan meer vormen hebben, van ergernissen op straat tot strafbare feiten. "Voor elk type overlast hebben we een gerichte aanpak", zegt Martijn. "Of het nu gaat om overlast in de horeca, van studenten, jeugd of op bepaalde plekken."
Samenwerking
Bij overlast door jongeren bijvoorbeeld werkt de politie samen met zorgpartijen onder regie van de gemeente. "Het is normaal dat jongeren hun grenzen verkennen, maar sommigen kunnen daardoor in de misdaad belanden. We hebben jongeren in beeld en betrekken ook wijkcentra, scholen en allerlei organisaties bij het voorkomen van overlast."
De Wilde geeft aan dat iedereen kan bijdragen aan oplossingen. "Zoals bij het voorkomen van problemen met fatbikes, de zwarte e-bikes op dikke wielen. Daarbij hebben we de ouders nodig", zegt hij. Op plekken waar regelmatig overlast is, grijpt de politie in. "Zo werken we op de Papsouwselaan met camera’s en pakken we bij de Brabantse Turfmarkt overlast samen met ondernemers aan."
Digitale misdaad
Een andere belangrijke kwestie is de aanpak van digitale criminaliteit. "Al 1 op de 5 misdrijven is digitaal. Omdat online criminelen overal kunnen toeslaan, werken wij nauw samen met landelijke partijen. Ook hebben we digitale specialisten en wijkagenten die zich richten op digitale criminaliteit. Die merken dat deze criminelen steeds andere methodes vinden, dus daar zitten ze bovenop. Sinds kort weten we ze vaak al op heterdaad te betrappen. Dan gaan we er direct op af als iemand zich voordoet als bankmedewerker die vraagt naar wachtwoorden."
Criminele jeugd
In Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West besteedt de politie speciale aandacht aan het bestrijden en voorkomen van crimineel gedrag onder de jeugd. De Wilde: "Niet iedereen krijgt een eerlijke kans in de wereld, veel (jonge) criminelen zitten in een moeilijke (thuis)situatie. We pakken crimineel gedrag aan, maar stellen er ook een oplossing tegenover. We werken met partners aan het zo vroeg mogelijk signaleren van probleemgedrag, ook online. Ook kan er al jong pestgedrag ontstaan op social media. Met onder andere gastlessen op basisscholen hopen we zo kinderen minder vatbaar te maken voor de gevaren van de digitale wereld."
Ondermijning
Het afgelopen jaar heeft de politie veel gedaan tegen ondermijning in samenwerking met partners. "Criminelen vestigen zich daar waar ze de gelegenheid krijgen voor hun criminele activiteiten. Gewoon in een woonwijk, liefst zo onzichtbaar mogelijk, maar met alle risico’s van dien. In Delft West zijn de afgelopen maanden verschillende verdachten aangehouden, panden gesloten, gebiedsverboden ingesteld.
En woningcorporaties ondernamen ook actie. De wijkagenten houden een vinger aan de pols en dat geeft rust in de wijk. Nu zorgen we er samen met partners voor dat de activiteiten niet opnieuw de kop op steken. Een wijk waar inwoners, organisaties en ondernemers elkaar kennen en samen letten op crimineel gedrag. Zo’n wijk kan zich beter weren tegen misdaad."
Wat kunt u zelf doen?
- Bescherm uw online omgeving. Pas wachtwoorden regelmatig aan.
- Help ouderen in uw omgeving om hun digitale activiteiten op orde te krijgen.
- Kom met zorgen naar bewonersavonden. Of neem contact op met een welzijnsorganisatie die in uw wijk actief is.
- Meld verdachte situaties bij de politie via de website van de politie. Of bel 0900 8844. Anoniem melden kan ook via meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800 7000.
- Spoed? Bel bij een noodsituatie in uw wijk 112.
De cijfers
De criminaliteitscijfers in Delft dalen, maar opletten blijft nodig. Dat blijkt uit de Rapportage politiecijfers, Omnibus enquête en de Veiligheidsmonitor 2023.