‘Fijn dat ik iets kan betekenen’

Wendy Mastenbroek meldde zich begin dit jaar aan als steungezin bij Buurtgezinnen. Sinds een paar maanden vangt ze Jason (8) elke woensdagmiddag op. En soms ook op andere momenten. Jason is de zoon van buurvrouw Angela Heyn Papousek. “Ik ben heel blij met Wendy’s hulp”, zegt Angela. “Het voorkomt dat mijn emmer overloopt.” 

Rustig en duidelijk blijven

“Als ik woensdagmiddag uit school kom vind ik het altijd gezellig om naar Wendy te gaan”, zegt Jason. “Soms bakken we koekjes. De andere keren ga ik lekker op de Wii of doen we een spelletje.” Wendy: “Jason is een druk maar leuk mannetje. Ik heb zelf een kind met autisme dus weet goed met kinderen om te gaan die wat meer aandacht nodig hebben”, lacht ze. “Gewoon, rustig en duidelijk blijven daar kom je ver mee.”

Samen opvoeden

Delft doet sinds november 2023 mee aan Buurtgezinnen, een landelijk initiatief dat al bijna tien jaar bestaat. Het brengt een gezin dat behoefte heeft aan steun in contact met een gezin dat hulp kan bieden. “Opvoeden doen we samen, dat is ons motto”, zegt Bianca van Kleef, coördinator van Buurtgezinnen in Delft. 

Op adem komen

Bianca: “Soms lukt het ouders niet om alle ballen in de lucht te houden. In die situaties is Buurtgezinnen er om bij te springen. Wij koppelen een gezin dat steun nodig heeft aan een ander, stabiel gezin in de buurt. Dat doen we op een informele, laagdrempelige manier.” Steungezinnen vangen een kind meestal een (halve) dag per week of om de week op. Of ze begeleiden een kind naar sport of zwemles. Of doen iets leuks met een of meerdere kinderen uit het gezin, zodat de ouders wat op adem kunnen komen.

Chronische ziekte

Angela: “Waarom ik hulp van Buurtgezinnen vroeg? Ik heb een chronische ziekte en moet heel goed op mijn energiepeil letten. In de weekenden zorgen mijn vriend en ik samen voor Jason. Maar op woensdagmiddag, als hij niet op school zit, lukt me dat vaak niet alleen. Dus dan gaat hij naar Wendy en aansluitend breng ik hem naar de voetbaltraining. Deze oplossing werkt voor ons.”

Hulp bieden

Wendy: “Waarom ik hulp bied? Ik had wat tijd over en wilde graag een paar uur in de week iets voor een ander betekenen. Ik dacht eerder aan pleegzorg, maar dat kan ook best pittig zijn. Zeker als je zelf kinderen hebt die de nodige aandacht vragen. Buurtgezinnen leek me een mooi alternatief. Angela en ik kenden elkaar al, omdat we onder meer samen in de burencommissie zitten van de flat in de Haydnlaan. "

Een match

"We heten nieuwe buren welkom, sturen mensen een kaartje bij ziekte, dat soort dingen. Maar dat Angela zich had aangemeld bij Buurtgezinnen voor hulp, dát wist ik niet. En zij ook niet dat ik me als steunouder had ingeschreven.”  Angela: “Toevallig toch! Toen Bianca ons bij elkaar bracht, waren we vooral verbaasd. Zijn wij een match? Wie had dat ooit gedacht. We moesten er hard om lachen. Maar ik kan me geen betere steunouder wensen.”

Aanmelden voor hulp

Ouders in Delft die behoefte hebben aan hulp, kunnen zich aanmelden via de website van Buurtgezinnen aanmelden. Bianca neemt zo snel mogelijk contact op voor een eerste kennismaking. En om te horen aan welke steun de ouder(s) behoefte hebben.

Een gezin helpen

Gezinnen uit Delft en omgeving die steun willen bieden, kunnen zich ook aanmelden. Voorwaarde om mee te doen is dat zij zelf ervaring hebben met het opvoeden of begeleiden van kinderen. Daarnaast dient het steungezin een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te kunnen overleggen, dit regelt Buurtgezinnen.

Vragen

Heeft u vragen neem dan rechtstreeks contact op met Bianca via 06 - 152 77 350 of stuur een mail. Buurtgezinnen in Delft is ook te volgen op Instagram en Facebook.