Warmteprogramma
In 2050 gebruiken we in Delft alleen nog schone en duurzame energie voor verwarming, warm water en koken. Dit zorgt voor een gezondere toekomst en maakt ons minder afhankelijk van andere landen.
Wat betekent dit voor u? En op welk alternatief kunnen u en uw buurt overstappen? Dat onderzoeken we samen met inwoners, bedrijven en andere partners zoals netbeheerders, warmteleveranciers en woningcorporaties.
Samen werken aan duurzame warmte
2050 lijkt ver weg, maar grote veranderingen kosten tijd. In de komende tien jaar stappen al veel woningen over op duurzame warmte. We maken nu een plan om dit mogelijk te maken: het Warmteprogramma. We stellen dit plan samen op met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. Want de keuzes in het plan hebben invloed op iedereen.
Wat staat er in het Warmteprogramma?
In het Warmteprogramma staat wat we in Delft de komende tien jaar doen om duurzame warmte in te voeren. Per buurt staat in het programma:
- Welke duurzame warmtetechniek het beste past.
- Wanneer de buurt bij voorkeur stopt met aardgas.
- Hoe we de overstap maken.
Op 16 december 2021 keurde de gemeenteraad het Warmteplan Delft 2021 goed. Het Warmteprogramma is een verplichte update en past het plan waar nodig aan.
Stap 1: Uitgangspunten bepalen
De eerste stap is het bepalen van uitgangspunten. Deze geven richting aan het Warmteprogramma en helpen bij keuzes. Een warmteoplossing moet bijvoorbeeld betaalbaar en duurzaam zijn. Ook moet deze goed in de buurt passen. We kunnen niet overal tegelijk beginnen. Daarom maken we keuzes over waar te starten. Dit doen we met:
- Een stadsbrede raadpleging
- Een meedenkgroep
- Overleg met professionele partners
Stadsbrede raadpleging
De raadpleging is een online onderzoek over betaalbare duurzame warmte. Wanneer vindt u duurzame warmte betaalbaar? Uw mening is belangrijk. Denkt u mee?
De online raadpleging loopt van 2 tot en met 23 april. Iedereen in Delft mag meedoen. Ook sturen we willekeurig een aantal inwoners een persoonlijke uitnodiging per brief. Zo verzamelen we reacties uit de hele stad.
Meedenkgroep
De meedenkgroep denkt actief mee met keuzes die we gaan maken in het Warmteprogramma. Deelnemers denken mee en adviseren over:
- Waar we aan de slag moeten gaan.
- Welke duurzame warmtetechnieken geschikt zijn.
- Hoeveel keuzevrijheid inwoners hebben.
Wilt u meedenken? Meld u aan voor de meedenkgroep. Iedereen kan zich aanmelden, ook zonder kennis over het onderwerp. Aanmelden kan tot en met 30 april. We willen graag een diverse groep. Uit de aanmeldingen kiezen we 25 inwoners. De meedenkgroep start in juli 2025.
Voorwaarden voor deelname:
- U bent 16 jaar of ouder.
- U woont in Delft.
Partneroverleg
In het partneroverleg zitten professionele partners die actief bezig zijn met de warmtetransitie in Delft. Zoals woningcorporaties, warmtebedrijven, netbeheerders en energiecoöperaties. Deze partners geven technisch en inhoudelijk advies op het Warmteprogramma. Het partneroverleg komt tussen april 2025 en begin 2026 regelmatig samen.
Stap 2: Onderzoek warmtetechnieken
We onderzoeken verschillende scenario’s voor buurten. Dit onderzoek bekijkt:
- Welke technieken mogelijk zijn voor de verschillende gebieden.
- Wat de kosten zijn voor inwoners en de samenleving.
- Hoe het bestaande netwerk voor warmte, gas en elektriciteit verandert.
Daarna kiezen we een voorkeurstechniek per buurt. We bespreken deze techniek met de meedenkgroep en het partneroverleg. Zo scherpen we aan, halen we aandachtspunten op en onderbouwen we onze keuzes. Dit leidt tot een definitieve "Wat?"-kaart met voorkeurstechnieken.
Milieueffectrapport
In het Warmteprogramma staat welke warmtetechniek de voorkeur heeft. We onderzoeken daarbij ook de gevolgen van het Warmteprogramma voor mens, natuur en leefomgeving. We vergelijken de technieken om de gevolgen te kennen en zo klein mogelijk te houden. Daarom maken we een plan-milieueffectrapport (plan-MER).
Stap 3: Prioritering en aanpak
Weten we welke warmtetechniek per buurt de voorkeur heeft? Dan bepalen we in welke gebieden we eerst aan de slag gaan. De komende jaren werken we aan het warmtenet in Voorhof en Buitenhof. In het Warmteprogramma maken we keuzes over in welke gebieden we daarna aan de slag gaan. Dit doen we door eerst de prioritering te onderzoeken. Hierbij kijken we naar:
- De resultaten van de raadpleging en meedenkgroep.
- Hoe de plannen passen bij andere projecten, zoals vervangen van het riool.
Zo bepalen we welke plannen haalbaar zijn. Dit leidt tot de “Wanneer?”-kaart. Tot slot verdiepen we deze aanpak. Wat gaan we precies doen per gebied en wat doen we stadsbreed?
Stap 4: Warmteprogramma vaststellen
Na deze stappen geven we antwoord op de vragen:
- Wat? (welke techniek)
- Wanneer? (welke gebieden eerst)
- Hoe? (aanpak en uitgangspunten)
Elke stap bespreken we met de meedenkgroep en professionele partners. Samen vormt dat het Warmteprogramma. Het college stelt dit als ontwerp vast. Iedereen kan dan zes weken lang reageren op het ontwerp. Ook zal de gemeenteraad advies geven aan het collega. Daarna verwerken we de reacties en stelt het college het Warmteprogramma definitief vast.
Meer informatie
Heeft u een vraag? Of wilt u meer informatie? Stuur een mail naar energie@delft.nl.