Stationshuis officieel geopend
Een sleuteloverdracht met bewoners, een bar vol geurige soepen gemaakt door buurtgenoten en een gedeeld gevoel van trots: het Stationshuis in Delft-West is officieel geopend.
Deze nieuwe ontmoetingsplek, gevestigd pal naast station Delft Campus in de wijk Voorhof, is een levendige broedplaats waar ondernemers, buurtbewoners en circulaire initiatieven elkaar ontmoeten. De opening is een belangrijke mijlpaal in de gebiedsontwikkeling van station Delft Campus en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Delft-West.
Bewoners zijn vanaf de eerste schetsen tot aan het openingsfeest actief betrokken. Kristel Thieme, aanjager vanuit New Future Lab: “Van de keuzes over activiteiten op het terrein tot het menu en de mensen die hier straks aan de slag gaan; deze plek is van en voor de wijk. Dat uitgangspunt hebben we steeds op één gezet.”
Alles komt samen
Op de bovenverdieping kunnen lokale ondernemers terecht voor een flexwerkplek en deelname aan het ondernemersprogramma Delft Boost Lab. Op de begane grond bevindt zich een café dat bewust géén kantoorkantine is, maar juist een toegankelijke ontmoetingsplek voor iedereen. De prijzen zijn afgestemd op de buurt, zodat zoveel mogelijk mensen hier straks terecht kunnen.
In het Stationshuis is ook een zogeheten buurtschuur: een plek om te maken en repareren met gedeeld gereedschap. Buiten is ruimte gereserveerd voor circulaire initiatieven, zoals een experiment met ‘free furniture’ in een oude container, dat onderzoekt hoe oude meubels een nieuw leven kunnen krijgen bij mensen in de wijk.
Van onderop
Wethouders Maaike Zwart en Karin Schrederhof waren beiden aanwezig om bewoners te feliciteren. “Het Stationshuis laat zien dat gebiedsontwikkeling ook mede vanuit de gemeenschap kan worden opgebouwd,” aldus Schrederhof. “Wat hier gebeurt, is niet van bovenaf bedacht, maar van onderop gegroeid. Dat maakt het zo krachtig.”
Eén van de meest symbolische momenten van de dag was de sleuteloverdracht – met de hoofdrol voor de bewoners zelf. Eén van hen, Hala Noaman, vertelt: “De wijk heeft een gezellige plek als dit echt nodig. Het maakt me blij. Vanaf het eerste moment voelde ik me hier al thuis."
Gonnie uit Buitenhof ziet zichzelf straks met regelmaat naar deze plek wandelen om een potje te schaken. “Ik ben al in gesprek met het Stationshuis om een schaakevenement te organiseren”, vertelt ze.
Bouwen aan de toekomst
Naast ontmoeting draait het bij het Stationshuis om ondernemerschap. Buurtbewoner en ondernemer Aïsha Sriram vertelt trots hoe zij hier verder wil bouwen aan haar onderneming. “Een plek als het Stationshuis helpt me nog meer zichtbaar te worden en verder te groeien. Morgen geef ik hier zelf een pitch training aan andere ondernemers.”
Maiwynn van MaiMaakt uit Tanthof ziet ernaar uit om op deze plek dingen te gaan maken. Deze startende ondernemer in creatieve houtprojecten gaf de buitenkant van het Stationshuis een bijzondere uitstraling. “De keet heb ik bekleed met resthout; alle planken komen uit een oude gymzaal.”
Leren en groeien
Gebiedspartner BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is enthousiast. “Het Stationshuis is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe je samen met bewoners een plek ontwikkelt die niet alleen nu werkt, maar ook richting geeft aan onze toekomstige visie voor het gebied rondom Station Delft Campus”, aldus Patrick Joosen, regiodirecteur bij BPD.
Ook wethouder Maaike Zwart is blij met de komst van het Stationshuis: “Het Stationshuis laat zien hoe krachtig een plek kan zijn als je circulariteit, ondernemerschap en bewonersinitiatief samenbrengt. Dit is precies waar we in Delft ruimte voor willen maken: een plek waar mensen uit de wijk kansen krijgen om te maken, te leren en te groeien. Een plek waar lokaal, duurzaam ondernemerschap ontstaat! Dat is goed voor de buurt én voor de toekomst van de stad.”