Nu investeren in een toekomstbestendig Delft

Vandaag presenteert het Delftse college van burgemeester en wethouders de begroting 2025-2028 aan de gemeenteraad. Deze begroting staat in het teken van uitvoeren en afmaken. Van samen met de stad werken aan een toekomstbestendig Delft. 

Zichtbare resultaten

Met de financiële ruimte die er nu is, werkt het college aan zichtbare resultaten voor de stad en haar inwoners. Daarbij zet Delft in op een gezonde en veilige stad. Die kansen biedt voor iedereen. Met ruimte voor wonen en werken. En op een duurzame stad, met economische kracht die bruist. Met langjarige programma’s ligt de focus op drie grote opgaven die bijdragen aan het versterken van Delft als een duurzame, vitale en inclusieve stad: Delft-West, het Innovatiedistrict Delft en de energietransitie.  

Samen met de gemeenteraad, partners, inwoners en ondernemers werken we aan een toekomstbestendige en leefbare stad.

Martina Huijsmans, wethouder Financiën

Investeren in een sterke stad 

Nu investeren in structurele verbeteringen is nodig om Delft nu en in de toekomst te versterken. En voorbereid te zijn op financieel onzekerdere jaren. Delft kan nu investeren met incidenteel geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor woningbouw, infrastructuur, Delft-West en de energietransitie. Ook zet de gemeente eigen geld in voor het uitvoeren en afmaken van lopende projecten. Zoals museum Prinsenhof, meer fietsparkeerplekken en de Delftse buitensportvelden.  Wethouder Huijsmans: “We moeten nu en in de komende jaren investeren in een toekomstbestendig Delft. Dat betekent dat we binnen onze ambities keuzes moeten durven maken voor het hier en nu, met een scherp oog voor uitdagingen die na 2025 op ons afkomen.” 

Financieel evenwicht  

De begroting laat voor 2025 een financieel positief beeld zien. Vanaf 2026 is de financiële situatie echter onzeker. Het Rijk stelt gemeenten vanaf dan minder geld beschikbaar. Ook Delft verwacht dan een tekort op de begroting. Wethouder Huijsmans: “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan een financieel stabiel Delft. Dat zie je terug in deze begroting, waarin we gesteld staan voor 2025. Wij vinden het belangrijk dat we nu geen dingen wegbezuinigen die de stad echt nodig heeft. Dat maakt dat we nu en de komende jaren goed na moeten blijven denken over hoe we daarin de juiste keuzes maken.” 

Woonlasten omhoog 

De begroting legt vast dat de onroerendezaakbelasting (OZB) in 2025 stijgt met de 5,13% inflatiecorrectie plus de 6,51% stijging die eerder in 2021 met de raad is afgesproken. Die aanvullende verhoging is nodig om de begroting te kunnen sluiten, omdat het Rijk gemeenten onvoldoende geld geeft voor taken en voorzieningen. Het tarief voor reiniging gaat per saldo omhoog met 3,65%. Dit is nodig omdat deze kosten zijn gestegen. De rioolheffing stijgt met 5,5%. Dit komt door hogere kosten voor onder meer vervanging. 

Middelen van het Rijk 

Wethouder Huijsmans: “Het Rijk legt steeds meer taken bij gemeenten neer, maar de financiering hiervoor is vaak niet toereikend. We moeten dan eigen geld inzetten. Geld dat we dan niet aan andere voorzieningen in de stad kunnen uitgeven. Het recent gepresenteerde regeerprogramma van het kabinet-Schoof geeft weinig vertrouwen op een beter vooruitzicht. Daarom blijven we ons samen met andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inzetten voor structureel voldoende middelen van het Rijk voor gemeentelijke taken.” 

Delft kansrijk voor iedereen 

De komende jaren investeert Delft verder in het vergroten van kansen voor Delftenaren. Onder meer met betere voorlichting over beschikbare hulp, ondersteuning en onderwijs in basisvaardigheden. Samen met partners werkt de gemeente aan het versterken van voorschoolse educatie en een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Daarnaast zet Delft de komende jaren in op het vergroten van de toegankelijkheid van de stad en verdere bestrijding van armoede en schulden. 

Ruimte voor wonen 

Er wordt komend jaar verder gewerkt aan de ontwikkeling van de stad. Met grootschalige gebiedsontwikkelingen en bouwinitiatieven. En ruimte voor verschillende woonvormen. Aan ‘lokale bouwtafels’ werkt de gemeente met partners aan het inspelen op kansen voor woningbouw. De gemeente gaat met corporaties, particuliere verhuurders en ontwikkelaars in gesprek over betaalbare huur- en koopwoningen. En in een Delfts Woonplatform praten Delftenaren en gemeente over woonopgaven en oplossingen. Samen met TU Delft en DUWO bekijkt Delft welke locaties snel beschikbaar zijn voor huisvesting van studenten. 

Een gezonde en veilige stad

Het college zet zich in voor een veilig en gezond Delft. Komend jaar is hierbij extra aandacht voor ontmoeting en preventie. Onder meer voor valpreventie en een meer integrale aanpak van eenzaamheid. Delft blijft inzetten op het aanpakken van overlastgevend en crimineel gedrag van jongeren. Een belangrijk onderdeel is het eerder kunnen ingrijpen en het voorkomen ervan. Komend jaar zet Delft nog steviger in op het vergroten van de weerbaarheid van inwoners, ondernemers en instellingen. Met name in de aanpak tegen ondermijning.  

Een duurzame en bereikbare stad 

Samen met inwoners, bedrijven, woningcorporaties werkt Delft verder aan verduurzaming. Onder meer met de campagne ‘Delft doet duurzaam’ en een subsidie die beschikbaar komt voor huiseigenaren die willen isoleren. Naast de bestaande energiehulp kunnen Delftenaren straks voor advies ook terecht bij energieambassadeurs. Delft investeert ook in vergroenen en het versterken van de biodiversiteit. Met meer klimaatadaptieve maatregelen. Ook de komst van de emissievrije zone, een groter autoluw gebied en meer deelmobiliteit dragen bij aan een duurzame en bereikbare stad. Met meer ruimte voor de voetganger en fietser, groen en ontmoeten.  

Economische kracht en bruisende stad 

De komende jaren wil de gemeente ondernemers meer ruimte bieden, bijvoorbeeld in het Innovatiedistrict. Zo kunnen meer bedrijven zich in Delft vestigen, wat banen oplevert. Delft blijft investeren in het evenementen- en cultuuraanbod. Met veel aandacht voor cultuur in de wijken en activiteiten die bijdragen aan verbinding, inclusie en talentontwikkeling. Zoals met Cultuurhuis Delft en scholen in Voorhof, Buitenhof en Tanthof.  

De stad maken we samen  

Ook in 2025 heeft het college de verbondenheid van de stad hoog in het vaandel. Wethouder Huijsmans: “De stad maken we samen. Met de mensen die hier wonen, werken, ondernemen en leren bepalen we hoe Delft zich ontwikkelt. Wij maken er werk van om meer samen op te pakken en zichtbaar te zijn in de wijken. Zoals met ontmoetingsplek ‘WijWest Dichtbij’ en de energietransitie, die de gemeente samen met bewoners vormgeeft.” 

Gemeenteraad besluit 

Het college heeft de begroting aangeboden aan de gemeenteraad. Deze neemt in november een besluit over de voorstellen.