Open uw ogen voor mensenhandel

“Mensenhandel is een ernstig maatschappelijk probleem. En het is dichterbij dan je denkt. Oók in Delft komt het voor”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt. Samen met Jasmijn van Zijverden, regionaal ketenregisseur Mensenhandel, roept ze Delftenaren op alert te zijn. “Meld vermoedens van mensenhandel. Uw melding kan slachtoffers veel ellende besparen.” 

5.000 mensen

“Mensenhandel speelt zich vaak af in ‘het verborgene’ en veel zien we niet”, zegt Van Zijverden. “Toch zijn er in Nederland jaarlijks naar schatting 5.000 mensen slachtoffer. De cijfers zijn alarmerend, maar liggen in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger. Veel slachtoffers durven zich niet te melden uit angst of schaamte. Daarom is het zo belangrijk dat mensen in hun omgeving alert zijn.”

Uitbuiting

Onder mensenhandel vallen alle activiteiten waarbij mensen worden uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet zelf kiezen. Denk aan gedwongen prostitutie of arbeid. Of aan criminele activiteiten zoals drugs vervoeren of bedelen. Slachtoffers raken hun vrijheid kwijt en de uitbuiters worden daar (financieel) beter van. Uitbuiters gebruiken bovendien vaak dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. Niet alleen volwassen kunnen slachtoffer worden, ook kinderen.

Ook kinderen

Van Bijsterveldt: “En dat laatste baart mij extra veel zorgen. Ook in Delft zien we dit soort fenomenen en zijn er helaas zorgelijke signalen over (seksuele) uitbuiting van jonge kinderen. Niet alleen online, ook bij schoolpleinen en zelfs tijdens het gamen weten uitbuiters contact te leggen. Dat gebeurt vaak op een heel geslepen manier. Meestal begint het met een verzoek dat onschuldig lijkt, zoals het sturen van een foto. Maar voordat slachtoffers het bevatten, zijn ze onderdeel van een crimineel netwerk. Een netwerk waar ze heel moeilijk uit komen.” 

Niet naïef 

De burgemeester benadrukt dat niemand naïef moet zijn: “Vaak zijn kwetsbare jongeren en kinderen met weinig geld het doelwit”, zegt ze. “Maar via sociale media zijn alle jongeren tegenwoordig bereikbaar. Dus ook als ze ‘veilig thuis’ op hun eigen kamer zitten. Het is dus belangrijk dat kinderen en jongeren, hun ouders of opvoeders, en professionals in onder meer onderwijs en jeugdzorg alert zijn. Onze boodschap is deze: trap er niet in. Voordat je het weet, vallen alle mooie dromen die je over de toekomst had in duigen. Doe het niet, ga het contact niet aan, ook niet voor één keer. En als er toch iets is gebeurd, deel je verhaal dan met een vertrouwenspersoon.” 

Signalen

Van Zijverden: “Het zijn vaak buren, leraren of mensen in de sociale kring die het eerst merken dat er iets niet klopt Zij spelen een belangrijke rol bij de opsporing van daders en slachtoffers. Misschien spijbelt een jongere veel, verandert iemand plotseling van uiterlijk of gedrag. Of heeft een buurman opvallend veel bezoekers op vreemde tijden.”

Onderbuikgevoel

Van Bijsterveldt: “Soms kun je er niet direct de vinger op leggen, maar zegt ‘je onderbuikgevoel’ dat er iets niet klopt. Vertrouw op dat gevoel. Zet uw twijfels opzij en maak melding van wat u ziet. Dat kan ook anoniem. Uw melding kan een (vermoedelijk) slachtoffer heel veel ellende besparen. Laten we onze ogen openen en er samen voor zorgen dat mensenhandel geen kans krijgt in Delft.”

Aanpak gemeente

De afgelopen maanden heeft de gemeente meer tijd en mensen vrijgemaakt voor de aanpak van mensenhandel. Om het aantal slachtoffers terug te brengen zet ze onder meer campagnes op en geeft ze voorlichting aan diverse doelgroepen. Ook organiseert de gemeente trainingen voor eigen medewerkers en andere professionals om signalen (eerder) te herkennen. 

Preventie

Eerder werkt de gemeente onder meer samen met scholen aan bewustwording en preventie. Samen bieden ze leerlingen van groep 8 en middelbare scholieren speciale lesprogramma’s. Die maken hen weerbaar(der) tegen de verleidingen van drugsgebruik en drugscriminaliteit. Ook werkt de gemeente nauw samen met politie, scholen en andere partners, om mensenhandel beter in kaart te brengen en daders en slachtoffers op te sporen.

Comensha

Op de website van Comensha vindt u informatie over het signaleren van mensenhandel, welke hulp er is voor slachtoffers en welke organisaties daarbij verder kunnen ondersteunen. Kijk voor meer informatie op de website van Comensha.

SHOP

De stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP) geeft hulp, advies en informatie aan slachtoffers van mensenhandel in regio Haaglanden (inclusief Delft). SHOP heeft ook een afdeling voor minderjarige slachtoffers.  Kijk voor meer informatie op de website van SHOP Den Haag.

Heeft u vermoedens van mensenhandel? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Bel bij acuut gevaar altijd 112.

Foto Milada Vigerova op Unsplash