Samen verder kijken
Op 1 juli 2024 organiseerden de gemeente en het Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft (KMC) een stadsbijeenkomst. Dit was om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren.
Met de bijeenkomst eindige officieel het herdenkingsjaar. Maar het betekent niet dat de aandacht voor het slavernijverleden van Delft hierna eindigt. Het herdenkingsjaar heeft veel kennis opgeleverd over het Delftse slavernijverleden. Dit draagt bij aan bewustwording en erkenning van de doorwerking van slavernij in de samenleving van vandaag.
Vervolg aan de excuses
Steeds meer organisaties zetten zich in om een positieve bijdrage hieraan te leveren. De gemeente startte samen met de stad met vervolg geven aan de excuses. We denken na over een jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van slavernij. En over een gedenkplek in Delft. Ook werkt de gemeente aan een brede beleidsontwikkeling op het gebied van Inclusief Samenleven.
Zo is het herdenkingsjaar geen eindpunt, maar het begin van een verantwoorde omgang met het Delftse slavernijverleden.
Wandel langs het verleden
Verschillende locaties en gebouwen herinneren aan het slavernijverleden van Delft. Bezoek ze tijdens een wandeling. Begin bij de Oude Kerk, de wandeling eindigt daar ook.
Boekje Slavernijverleden van Delft
De gemeente heeft het boekje Het slavernijverleden van Delft uitgegeven. De teksten in het boekje zijn gebaseerd op het onderzoeksrapport. U kunt het boekje ook afhalen op verschillende plaatsen in de stad. Zoals het stadskantoor, bibliotheken OPEN en Voorhof, de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk.
Wandkleed over slavernijverleden
Elke provincie maakt een wandkleed over het slavernijverleden. In Zuid-Holland werken inwoners van Delft, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht aan het kleed. Delft levert de eerste 10 meter van het kleed dat in totaal 35 bij 2,5 meter wordt. Als het af is, reist het kleed langs de 5 steden. En is dan te zien in de Oude Kerk in Delft.
Tot eind april 2025 zijn elke week workshops waarin u kunt meewerken aan het wandkleed. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.
Zie ook
- Website Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft
- Op de website mappingslavery.nl staan locaties en gebouwen in Delft die een relatie hebben met het slavernijverleden van de stad. Mapping Slavery brengt historische plaatsen van het slavernijverleden in kaart. Zo ontdekt u wandelend meer over de geschiedenis.
- Website Stadsarchief Delft
- Website Erfgoed Delft