Slavernijverleden

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar het slavernijverleden van de stad. Delftenaren waren betrokken bij slavenhandel en uitbuiting tussen de 17e en 19e eeuw. Daarvan zien we de sporen nog altijd in de stad. De sporen van slavernij en slavenhandel zitten in gebouwen, maar ook in de geschiedenis van mensen.

Onderzoek

Het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft op 20 juni 2023 het rapport van het onderzoek naar het slavernijverleden van Delft ontvangen. Het college heeft het rapport daarna openbaar gemaakt en aangeboden aan de gemeenteraad. 

Boekje

De gemeente heeft het boekje 'Het slavernijverleden van Delft' uitgegeven. De teksten in het boekje zijn gebaseerd op het onderzoeksrapport. U kunt een boekje afhalen op verschillende plaatsen in de stad. Zoals het stadskantoor, bibliotheken OPEN en Voorhof, de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. Of stuur een mail naar onserfgoed@delft.nl.  

In gesprek

Het college heeft ook nagedacht over een passende opvolging van het onderzoek. Dit gebeurde in nauw overleg met het Kwartiermakers Comité Slavernijverleden Delft (KMC).

Het college heeft over de uitkomsten van het rapport gesprekken gevoerd met diverse Delftenaren. Zoals Delftenaren met tot slaaf gemaakte voorouders. Het college wilde meer horen over hoe de slavernijgeschiedenis ook nu nog gevolgen voor hen heeft. De Delftenaren met wie zij hebben gesproken zijn vertegenwoordigers uit de verschillende gemeenschappen. De West (Curaçao en Suriname) en de Oost (Indonesië en West-Papua).

Excuses college

Op 19 december 2023 heeft het college een officiële reactie gegeven op het rapport. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in het stadhuis. Het college heeft excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden.

Iedereen die hier vandaag aanwezig is, heeft zijn of haar eigen reis gemaakt naar hier en nu. Die reis, die gestart is bij onze voorouders, brengt ons allen naar waar we nu staan. We reizen nu samen verder. Op weg naar een gezamenlijke toekomst met meer kennis van ons gedeelde verleden.

Bijeenkomst reactie college op rapport slavernijverleden

Samen verder kijken

Op 1 juli 2024 organiseerde de gemeente samen met het KMC een stadsbijeenkomst. Dit was om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. Het herdenkingsjaar eindigde daarmee officieel. Maar het betekent niet dat de aandacht voor het slavernijverleden van Delft hierna eindigt. Het herdenkingsjaar heeft veel kennis opgeleverd over het Delftse slavernijverleden. Dit draagt bij aan bewustwording en erkenning van de doorwerking van slavernij in de samenleving van vandaag.

Steeds meer organisaties zetten zich in om een positieve bijdrage hieraan te leveren. De gemeente startte samen met de stad met vervolg geven aan de excuses. We denken na over een jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van slavernij. En over een gedenkplek in Delft. Ook werkt de gemeente aan een brede beleidsontwikkeling op het gebied van Inclusief Samenleven.  

Zo is het herdenkingsjaar geen eindpunt, maar het begin van een verantwoorde omgang met het Delftse slavernijverleden.

Zie ook