Veelgestelde vragen autoluw-plusgebied

Overzicht met veelgestelde vragen over hoe de gemeente in de toekomst het parkeren en de toegang tot de binnenstad organiseert als het autoluw-plusgebied wordt uitgebreid.

Uitbreiden autoluw-plusgebied

We willen de binnenstad nu en in de toekomst leefbaar, bereikbaar en aangenaam houden voor iedereen. Dat vraagt van ons dat we anders omgaan met de openbare ruimte. We willen meer ruimte voor de voetganger, voor vergroening, fietsparkeren en verblijven. Dat doen we door het autoluw-plusgebied in de binnenstad uit te breiden. De historische binnenstad is ontworpen voor de voetganger. Eeuwenlang was de schaal van de stad vooral afgestemd op mensen die er lopend doorheen gaan. Pas in de twintigste eeuw zijn de straten van Delft in bezit genomen door auto’s. In de jaren ‘90 is er een begin gemaakt met het verbeteren van die bereikbaarheid en leefbaarheid van de binnenstad door een deel van het centrum autoluw te maken. Deze ontwikkeling willen we doorzetten. Want wie wil de auto’s nog terug op de Markt?

Minder autoverkeer in de binnenstad draagt bij aan een schoner en gezonder milieu, minder geluidsoverlast en een veiliger openbare ruimte. Dat is belangrijk voor iedereen die hier woont, werkt of verblijft. Door de groei van de stad zullen ook meer mensen naar de binnenstad komen voor ontspanning en voorzieningen. Ook verwachten we dat er de komende jaren meer bezoekers naar Delft komen. Een leefbare binnenstad met ruimte voor de voetganger wordt dus steeds belangrijker. Daarom gaan we het bestaande autoluwe deel van de binnenstad uitbreiden met het gebied dat grofweg ligt tussen de Zuidpoortgarage en station Delft.

In principe is de binnenstad autoluw. Dat wil zeggen dat er vooral bestemmingsverkeer rijdt. Het autoluw-plusgebied is een gebied waar de voetganger de maximale ruimte krijgt. Parkeren is in het autoluw-plusgebied niet toegestaan, op een enkele uitzondering na. Rond het gebied staan camera’s die de kentekens van voertuigen controleren. Want buiten de venstertijden is een ontheffing nodig om het autoluw-plusgebied in te mogen rijden.

Op de kaart van het autoluw-plusgebied ziet u welk gebied erbij komt.

Het rode gebied op de kaart is het huidige autoluw-plusgebied. Het gele gebied komt erbij. Dit is vooral in het zuidwestelijke deel van de binnenstad.

Met de uitvoering van autoluw-plus in de jaren ‘90 hebben we een begin gemaakt met het verminderen van het autoverkeer in de binnenstad. De Markt en met name het winkelgebied zijn toen autovrij gemaakt. Deze ontwikkeling willen we doorzetten in de hele binnenstad.

Dat kan niet in 1 keer. Voor de uitbreiding van de autoluwe binnenstad starten we de komende jaren met het oudste deel van de stad, te beginnen in het zuidwesten. Door dit deel toe te voegen aan het autoluw-plusgebied, maken we aantrekkelijkere looproutes van en naar het station. Op termijn is het station via een wandel- en fietsroute verbonden met het Van Leeuwenhoekpark.

De gemeente gaat het zuidwestelijke deel van de binnenstad parkeervrij maken. Maar niet in 1 keer. We kiezen ervoor om wel het autoluw-plusgebied uit te breiden in de hele zuidwestelijke binnenstad zoals eerder gepland, maar dit gebied in 2 fasen parkeervrij te maken. Zo hebben we grip op de hoeveelheid en het soort verkeer in dit deel van de binnenstad en bouwen we tegelijkertijd een tussenstap in bij het weghalen van parkeerplaatsen. Op die manier kunnen we in de gaten houden hoe de parkeerdruk op straat en in parkeergarages zich ontwikkelt en zien of er onvoorziene effecten ontstaan.

Zie de kaart met de fasen voor het uitbreiden van het autoluw-plusgebied.

Blijkt dat er na de 1e fase genoeg ruimte over is in de parkeergarages? Dan zetten we in fase 2 de volgende stap naar het volledig parkeervrij maken van het autoluw-plusgebied. Bij de uitbreiding van het autoluw-plusgebied starten we wel direct met een toegangscontrolesysteem in het hele zuidwestelijke deel van de binnenstad. Via camera’s met kentekenherkenning kunnen we dan sturen op de hoeveelheid en het type verkeer in dit deel van de binnenstad.

Wanneer het autoluw-plusgebied wordt uitgebreid weten we nog niet precies. We richten ons op het voorjaar van 2025. Zodra we daar meer over weten maken we dat bekend via onder andere een bewonersbrief en de gemeentelijke website.

Parkeergarages

Waar we het autoluw-plusgebied uitbreiden kunnen bewoners en bezoekers straks uiteindelijk niet meer op straat parkeren. Dat gebeurt dan in parkeergarages. De Phoenixgarage is nu nog beschikbaar voor bezoekers. Maar die garage willen we straks exclusief gaan gebruiken voor bewoners en ondernemers met een abonnement. Dat betekent dat hier dan geen bezoekers meer kunnen parkeren.

In de Zuidpoortgarage willen we meer ruimte reserveren voor bewonersabonnementen. Ook komen in de Marktgarages een aantal plekken. Er zijn zo straks veel minder parkeerplekken voor bewoners in de Prinsenhofgarage nodig dan de gemeente eerder had voorgesteld. Dat betekent dat we de loopafstanden zo kort mogelijk maken en de Prinsenhofgarage veel meer kunnen benutten voor bezoekers. 

Ja, de gemeente verwacht dat bij de gefaseerde uitbreiding van het autoluwe gebied alle auto’s van bewoners en bezoekers vrijwel altijd in de garages kunnen parkeren. We hebben hiervoor goed gekeken naar hoe druk het nu is in de garages. En hoeveel extra parkeerders we verwachten.

Doordat we op straat parkeerplaatsen opheffen, wordt het natuurlijk wel drukker in de garages. Door te sturen op wie in welke garage parkeert zorgen we voor voldoende plek voor iedereen. Maar er zijn natuurlijk ook piekmomenten. Vooral op zaterdagmiddag en bij bijzondere evenementen zal het drukker zijn in de parkeergarages. 

Door verschillende maatregelen zorgen we dat het niet te druk is. Ook breiden we het autoluw-plusgebied uit in 2 fases. Zo kunnen we inspelen op onvoorziene omstandigheden. Hoe die maatregelen eruitzien verschilt voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

Autoluw-plusgebied inrijden

Wilt u het autoluw-plusgebied inrijden? Laden en lossen met een gemotoriseerd voertuig in het autoluwe gebied kan zonder ontheffing tijdens zogenaamde ‘venstertijden’. Buiten deze tijden mag u alleen het gebied inrijden met een ontheffing. Parkeren in het gebied is niet mogelijk, behalve voor enkele uitzonderingen.

Venstertijden (inrijden zonder ontheffing)

We introduceren venstertijden 7 dagen in de week in de ochtend. De exacte tijden volgen nog. Binnen deze venstertijden mag u het autoluw-plusgebied inrijden zonder een ontheffing. Zo kunt u gemakkelijk iemand ophalen of afzetten bijvoorbeeld. Ook zorgen we voor een bundeling van verkeer in de ochtend voordat het drukker wordt met voetgangers en fietsers in de middag.  

Bloktijden

Bloktijden zijn tijdvakken waarin we geen gemotoriseerd verkeer in het autoluw-plusgebied willen hebben. De bloktijden zijn er om de hoeveelheid verkeer in het autoluw-plusgebied te minimaliseren juist als er veel voetgangers en fietsers in de binnenstad zijn. De bloktijden zijn:

  • Vrijdag van 18.00 - 21.00 uur
  • Zaterdag van 11.00 - 17.00 uur

Dan is er géén toegang tot het gebied. Tenzij u daarvoor een aparte ontheffing heeft.

Dagontheffing

Wilt u buiten de venstertijden het autoluw-plusgebied inrijden? Dat kan. U heeft dan een dagontheffing nodig. We willen hiervoor een klein bedrag in rekening gaan brengen.  

Vaste ontheffing

Woont u in het autoluw-plusgebied? Heeft u hier een bedrijf of levert u producten aan winkels in het gebied? Vraag dan een vaste ontheffing aan om toegang tot het autoluw-plusgebied te krijgen. Zo hoeft u niet elke dag opnieuw een ontheffing aan te vragen. Voor bewoners is deze vaste ontheffing gratis.

Controle op kenteken

In het autoluw-plusgebied vindt controle plaats op kenteken. Camera's registreren het kenteken van uw voertuig zodra u het gebied inrijdt. Als u geen ontheffing heeft, krijgt u de eerste keer een waarschuwing. Bij de volgende keer krijgt u een boete.

We willen graag grip hebben op de hoeveelheid verkeer dat in de binnenstad rijdt. Verminderen van het autoverkeer leidt namelijk tot minder zoek- en sluipverkeer, minder verkeerslawaai, minder uitlaatgassen, minder fijnstof en een betere verkeersveiligheid. Kortom, minder overlast en meer ruimte voor woon- en verblijfskwaliteit in de binnenstad.

Met een ontheffing krijgt u alleen toegang tot het autoluw-plusgebied. Hiermee kunt u laden en lossen of iemand halen en brengen. Een ontheffing geeft geen recht om de auto te parkeren in het autoluw-plusgebied. Daarvoor heeft u ook een parkeervergunning, gehandicaptenparkeerkaart of parkeerontheffing (RVV) nodig.

Bewoners

Woont u in het autoluw-plusgebied en heeft u een auto? Dan kunt u straks niet meer op straat parkeren in het autoluw-plusgebied. In plaats daarvan kunt u een bewonersabonnement aanvragen voor 1 van de openbare parkeergarages. Of u houdt uw parkeervergunning en parkeert buiten het autoluw-plusgebied op straat.

Een uitzondering geldt als u woont aan het Achterom, Clarenstraat, Giststraat, Kethelstraat, Korte Geer, Lange Geer, Westvest of een deel van de Oude Delft (ten zuiden van de Breestraat). Hier kunt u in eerste instantie nog blijven parkeren. Om hier te parkeren moet u wel een aparte parkeervergunning aanvragen (voor toekomstig parkeergebied A). Met deze parkeervergunning kunt u als bewoner niet meer parkeren in de rest van de binnenstad (parkeergebied B).

Er is een beperkt aantal parkeervergunningen beschikbaar voor bewoners (125). Zijn niet alle parkeervergunningen nodig zijn voor bewoners van het Achterom, Clarenstraat, Giststraat, Kethelstraat, Korte Geer, Lange Geer, Westvest en een deel van de Oude Delft (ten zuiden van de Breestraat)? Dan kunnen ook andere bewoners uit het autoluw-plusgebied hier een parkeervergunning aanvragen.

Als bewoner van het Achterom, Clarenstraat, Giststraat, Kethelstraat, Korte Geer, Lange Geer, Westvest of een deel van de Oude Delft (ten zuiden van de Breestraat) kunt er ook voor kiezen om te gaan parkeren in de parkeergarages door daarvoor een bewonersabonnement aan te vragen.

Wie in het autoluw-plusgebied woont kan een vaste ontheffing op kenteken aanvragen. Hiermee krijgt u als bewoner blijvend toegang tot het autoluw-plusgebied. Halen en brengen van iemand en het laden en lossen in de buurt van uw woning blijft daardoor mogelijk. Heeft u een parkeerplaats op eigen terrein? Dan kunt u die met deze vaste ontheffing altijd blijven gebruiken.  

Als bewoner van het autoluw-plusgebied heeft u de keuze om uw auto voortaan niet meer op straat, maar in een garage te parkeren. Hiervoor kunt u een abonnement aanvragen. Daarmee kunt u parkeren in 1 van de parkeergarages voor een vast bedrag. Het bewonersparkeren in de garages kost € 300 per jaar (prijspeil 2024) voor de eerste auto.

Op dit moment kunnen bewoners van het autoluw-plusgebied in de binnenstad alleen een abonnement aanvragen voor de Prinsenhofgarage. Dat blijft nog even zo.

Maar voor veel bewoners zijn de Phoenixgarage en Zuidpoortgarage dichterbij. Daarom willen we ervoor zorgen dat er in deze garages extra ruimte komt voorbewoners. Wanneer bewoners abonnementen voor deze parkeergarages kunnen aanvragen, informeren wij hen ruim van tevoren hierover.

De 3 parkeergarages hebben samen genoeg ruimte voor het parkeren van bewoners. Alleen is er niet in elke parkeergarage evenveel plek. De ruimte in de parkeergarages verdelen we zo eerlijk mogelijk over bewoners. We kijken bijvoorbeeld naar hoe ver het lopen is van uw woning naar de parkeergarage om te bepalen wie in welke parkeergarage kan parkeren.

Willen meer bewoners parkeren in een garage dan er plek is? Dan ontstaat voor die garage een wachtlijst. Als u op de wachtlijst staat, kunt u in de tussentijd met een abonnement parkeren in een van de andere 2 garages. Is er weer ruimte in de parkeergarage waar u het liefst parkeert? Dan kunt u uw abonnement laten overzetten naar die parkeergarage.

Als bewoner parkeert u:

Heeft u een abonnement voor 1 van de parkeergarages toegewezen gekregen? Dan geeft de gemeente aan tot wanneer uw parkeervergunning om op straat te parkeren geldig is. U kunt dan zelf bepalen wanneer u overstapt naar de parkeergarage. Dat mag meteen, maar kan ook later. Als u de overstap maar maakt vóór de uiterlijke datum waarop uw parkeervergunning vervalt.

Pas wanneer u met uw abonnement in de garage gaat parkeren, wordt uw parkeervergunning op straat ingetrokken. U gaat pas betalen voor het garageabonnement als u daadwerkelijk gaat parkeren in de parkeergarage.

In principe parkeert u altijd in uw 'eigen' garage, namelijk de Zuidpoortgarage, Phoenixgarage of Marktgarage. Is uw parkeergarage toch (incidenteel) vol? Dan kunt u een bewonerspas aanschaffen waarmee u tegen lager tarief in een andere garage kunt parkeren. Hiervoor betaalt u als bewoner, bovenop de kosten voor het abonnement van € 11 (prijspeil 2024).

Het parkeertarief is tussen 17.00 en 10.00 uur € 0,11 per uur. En tussen 10.00 en 17.00 uur € 0,53 per uur (prijspeil 2024).

Nee, we werken niet met vaste parkeerplaatsen voor abonnementhouders. U kunt parkeren op een van de vrije plaatsen in de parkeergarage. 

Ja. Als u mindervalide bent, dan kunt u een individuele gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in het autoluw-plusgebied. Zo kunt u blijven parkeren dicht bij uw woning. Bij deze parkeerplaats staat het kenteken van het voertuig. Zo ziet iedereen dat deze plaats alleen voor u is.

Het autoluw-plusgebied wordt gefaseerd uitgebreid. Dat betekent dat in een deel van dit gebied (fase 2) eerst nog parkeerplaatsen blijven liggen. Voor deze parkeerplaatsen geven we aparte parkeervergunningen uit (toekomstig parkeergebied A).

Bij het uitgeven van parkeervergunningen voor bewoners in het autoluw-plusgebied geven we prioriteit aan mensen die slecht ter been zijn, maar niet in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Zo kunt u toch nog op straat blijven parkeren als u slecht ter been bent.

Door het benutten van meer parkeerplaatsen in de Phoenix- en de Zuidpoortgarage, verwachten we dat voor de meeste bewoners de loopafstanden veel korter zijn dan we eerst dachten. Ook kunt u altijd met uw auto het gebied inrijden om te laden en te lossen. Of te halen en te brengen voor de deur. 

Ja, dat kan. Maar niet in het autoluw-plusgebied. Met een bezoekersvergunning voor parkeergebied B (binnenstad) kan uw bezoek voordelig parkeren op de overgebleven parkeerplaatsen in de rest van de binnenstad. Ook als u woont aan het Achterom, Korte Geer, Lange Geer, Westvest of een deel van de Oude Delft (ten zuiden van de Breestraat) kunt u uw bezoek met de bezoekersvergunning laten parkeren in parkeergebied B.

Heeft uw bezoek een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunnen zij in het autoluwplusgebied gratis parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats.

Om toegang te krijgen tot het autoluw-plusgebied heeft uw bezoeker – buiten de venstertijden – wel een dagontheffing nodig.

Bezoekers kunnen natuurlijk ook in de parkeergarages terecht. Om het tariefverschil tussen het parkeren voor bezoek van bewoners op straat en de parkeergarages kleiner te maken, introduceren we een bezoekersregeling voor de parkeergarage. Hiermee kunnen bewoners en bedrijven hun bezoek goedkoper laten parkeren in de Prinsenhofgarage. We werken nog uit hoe deze bezoekersregeling er precies uit komt te zien. En wat dit gaat kosten.

Koopt of huurt u in Delft een huis? Dan kunt u niet op ieder adres een parkeervergunning krijgen om op straat te parkeren. In de meeste gevallen is dat omdat er een parkeerplaats op eigen terrein aanwezig is, zoals een oprit of parkeerkelder. 

Het kan ook gaan om adressen bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. Kunt u hierdoor geen parkeervergunning krijgen, maar heeft u geen parkeerplaats op eigen terrein? Dan krijgt u geen bewoners-, bedrijfs- of bezoekersvergunning om op straat te parkeren.

Wilt u weten of u op uw adres een parkeervergunning kunt aanvragen? Kijk dan op de website van ParkerenDelft. Als uw adres op de lijst staat, kunt u alleen een abonnement afsluiten voor een van de gemeentelijke parkeergarages. U betaalt daarvoor € 1.795 per jaar (prijspeil 2024). Het goedkopere abonnement van € 300 per jaar is voor de huidige bewoners van de binnenstad die nu al op straat parkeren.

Met een dagontheffing kan een aannemer of tuinman het gebied inrijden. In het autoluw-plusgebied verdwijnen parkeerplaatsen gefaseerd. De aannemer of tuinman kan zijn voertuig parkeren:

  • Buiten het autoluw-plusbied, of
  • In een van de parkeergarages

Is het noodzakelijk dat het voertuig dichtbij staat? 

Dan kunnen aannemers zelf een speciale dagontheffing met parkeerrecht voor aannemers aanvragen. Daarmee mag de aannemer of tuinman wel parkeren in het autoluw-plusgebied. Voor een dagontheffing voor aannemers betaalt u kosten.

Duurt de klus langer dan 1 dag? 

Dan moet u minimaal 3 weken van tevoren een ontheffing aanvragen. Deze aanvraag wordt getoetst om te kijken of het parkeren voor lange tijd in het gebied echt nodig is.

Een professionele zorgverlener kan een ontheffing aanvragen die toegang geeft tot het autoluw-plusgebied. De vaste ontheffing is 1 jaar geldig.

Bij deze aanvraag kan de zorgverlener ook een ontheffing verkeersregels aanvragen. Dit geeft de zorgverlener toestemming om ook in het autoluw-plusgebied overal te parkeren of stil te staan buiten een parkeervak.

Om het autoluw-plusgebied in te mogen rijden heeft uw mantelzorger buiten de venstertijden een dagontheffing nodig. In de ochtend is er tijdens de venstertijden geen ontheffing nodig om toegang tot het autoluw-plusgebied te krijgen. 

Met een dagontheffing kan uw mantelzorger laden en lossen in de buurt van uw woning. Maar uw mantelzorger kan hier straks niet meer parkeren. Dat moet dan in een parkeergarage. Of met een parkeervergunning op plekken buiten het autoluw-plusgebied.

We gaan het mogelijk maken dat er deelauto’s van officiële aanbieders in de binnenstad staan. Dus ook in het autoluw-plusgebied. Heeft u heel af en toe een auto nodig? Denk dan eens aan het delen van een auto, samen met buren of buurtbewoners. Of neem een abonnement bij een officiële aanbieder van deelauto’s.

Met de uitbreiding van het autoluw-plusgebied verdwijnen er parkeerplaatsen uit de binnenstad. Door meer auto’s van bewoners in de garages te laten parkeren wordt het niet te druk in de rest van de binnenstad.

Om dat zo te houden zorgen we ervoor dat in de hele binnenstad nooit meer parkeervergunningen voor op straat worden uitgeven dan 90% van het aantal openbare parkeerplaatsen. Zo blijft de parkeerdruk in de rest van de binnenstad acceptabel.

Bezoekers van de binnenstad

Het liefst zien we dat bezoekers met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets naar de binnenstad komen. Dat houdt de stad goed bereikbaar voor iedereen. 

Komt u als bezoeker toch met de auto? Dan kunt u straks niet meer parkeren in de Phoenixgarage. Parkeer dan bijvoorbeeld in de Marktgarage, de Zuidpoortgarage of de Prinsenhofgarage. In die garages betaalt u in 2024 € 3,20 per uur. Een dagtarief is € 19,20.

Straatparkeren hoger tarief

In het autoluw-plusgebied van de binnenstad zijn straks géén parkeerplaatsen meer voor bezoekers. Alleen op de parkeerterreinen aan de Voorstraat en de Paardenmarkt kunt u als bezoeker kortparkeren voor € 4,50 per uur. U betaalt op straat in de binnenstad en omliggende wijken altijd meer dan in de parkeergarage. Ook als u de hele dag komt, is parkeren in de garage goedkoper.

Bezoekt u iemand die in het autoluw-plusgebied woont? Dan kunt u alleen buiten dit gebied parkeren. Als u iemand moet ophalen of afzetten in het autoluw-plusgebied, kan dat. In de ochtend tijdens de venstertijden kunt u het gebied inrijden zonder een ontheffing. Buiten de venstertijden vraagt u zelf een dagontheffing aan om het gebied in te mogen rijden. De persoon waar u op bezoek gaat kan ook een dagontheffing voor u aanvragen.

Heeft de persoon waar u op bezoek gaat een bezoekersparkeervergunning voor parkeergebied B (binnenstad)? Dan kunt u als bezoeker voordelig in de binnenstad parkeren op alle overgebleven parkeerplaatsen buiten het autoluw-plusgebied.

Heeft uw gastheer of gastvrouw een bezoekersvergunning? Dan willen wij het ook mogelijk maken dat u straks goedkoper parkeert in de Prinsenhofgarage. Alleen op zaterdag tussen 10.00 en 18.00 uur betaalt u ook hier het normale tarief. In de andere parkeergarages betaalt u als bezoeker het tarief dat ook andere parkeerders betalen.

Als mantelzorger kunt u met een dagontheffing het autoluw-plusgebied inrijden. U kunt laden en lossen in de buurt van de woning waar u mantelzorg verleent. Maar u kunt hier straks niet meer parkeren. Dat doet u in een parkeergarage of op plekken buiten het autoluw-plusgebied.

Kan straks in het hele uit te breiden autoluw-plusgebied niet meer op straat geparkeerd worden? Dan verhogen wij op zaterdagen het tarief in de Zuidpoortgarage met € 0,40. En tegelijk verlagen wij dan het tarief in de Prinsenhofgarage met € 0,40 per uur.

Dat is gunstig voor dagjesmensen die zo voordeliger parkeren dan nu het geval is. En we houden ruimte in de Zuidpoortgarage voor mensen die wat korter willen parkeren. Nu we in fases het parkeren gaan opheffen, is er genoeg ruimte in de parkeergarages. En zijn prijsverschillen tussen de parkeergarages voor bezoekers nog niet nodig. 

Bedrijven, instellingen en werknemers

De binnenstad heeft een grote mix aan functies: wonen, detailhandel, cultuur, horeca, toerisme, kleinschalige bedrijvigheid en dienstverlening. Om ervoor te zorgen dat de binnenstad in de toekomst bereikbaar en aantrekkelijk blijft, de economie bloeit en het er fijn werken en wonen is, veranderen er ook dingen in het parkeren voor bedrijven, instellingen en werknemers.

Parkeren op straat kan nog buiten het autoluw-plusgebied 

Bedrijven, instellingen en werknemers met parkeervergunningen kunnen ook straks nog terecht op straat in de binnenstad. Maar niet meer in het autoluw-plusgebied. Daar verdwijnen parkeerplaatsen gefaseerd.

Bij het Achterom, Clarenstraat, Giststraat, Kethelstraat, Korte Geer, Lange Geer, Westvest en een deel van de Oude Delft (ten zuiden van de Breestraat) kunt u in eerste instantie nog parkeren. Hiervoor is een aparte parkeervergunning nodig (toekomstig parkeergebied A).

In dit parkeergebied is plek voor maximaal 15 auto’s van bedrijven die hier gevestigd zijn. Zo blijft er ook genoeg plek voor bewoners die hier moeten kunnen parkeren. Per bedrijf is er 1 parkeervergunning beschikbaar. Met een bedrijfsvergunning voor parkeergebied B kunt u niet parkeren in toekomstig parkeergebied A. En andersom is dat ook zo.

Parkeren in de parkeergarages

Als ondernemer kunt u uw werknemers laten parkeren in parkeergarages. Er zijn verschillende abonnementen

Met een 12/5-abonnement kunnen bedrijven of medewerkers parkeren in de parkeergarage waar u voor kiest van:

  • Maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot en met 18.00 uur, of van 
  • Maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot en met 19.00 uur 

Zo’n abonnement kost € 91 per maand (prijspeil 2024). Voor het parkeren buiten de abonnementsuren betaalt u het ‘normale’ tarief.

Er zijn natuurlijk ook bedrijven die buiten reguliere kantoortijden werken. Hiervoor is het 24/7-abonnement een optie om als ondernemer te parkeren in de parkeergarages in plaats van op straat. Met dit abonnement kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week parkeren in een parkeergarage naar keuze. Dit abonnement kost € 150 per maand (prijspeil 2024).

Parkeren voor klanten en bezoekers: bij voorkeur in de garages

Klanten en bezoekers kunnen het beste hun auto in de parkeergarages zetten. Parkeer bijvoorbeeld in de Marktgarage, Zuidpoortgarage of Prinsenhofgarage. Parkeren in de garage kost € 3,20 per uur. En voor een hele dag € 19,20 (prijspeil 2024).

Heeft u een bezoekersparkeervergunning voor parkeergebied B? Dan kunnen uw klanten of bezoekers goedkoper parkeren op straat. Dat kan alleen op alle overgebleven parkeerplaatsen buiten het autoluw-plusgebied. Bezoekers kunnen dus niet parkeren in het autoluw-plusgebied. Ook niet op reguliere parkeerplaatsen die daar tijdelijk nog blijven liggen.

Heeft u een eigen parkeerplaats binnen het autoluw-plusgebied waar uw klanten of gasten hun auto kunnen parkeren? Die blijft voor hen altijd bereikbaar.

In de ochtend (tijdens venstertijden) kan uw klant of gast zonder ontheffing het autoluw-plusgebied inrijden. Daarna is altijd een ontheffing nodig voor toegang tot het autoluw-plusgebied. Deze kan uw klant of gast zelf online aanvragen. Bij het niet hebben van een ontheffing ontvangt uw klant of gast eerst een waarschuwingsbrief en bij een volgende keer een boete.

Let op: ook voor alleen laden en lossen heeft uw klant of gast buiten de venstertijden een ontheffing nodig om het autoluw-plusgebied in te rijden.

Nee, wanneer uw bedrijf of instelling is gevestigd in het autoluw-plusgebied van de binnenstad dan kunnen uw klanten parkeren in de parkeergarages. Heeft u een bezoekersvergunning voor bedrijven voor parkeergebied B? Dan blijft het voor uw klanten mogelijk om goedkoper te parkeren op straat. Let op: wel alleen op parkeerplaatsen buiten het autoluw-plusgebied.

In de buurt van uw bedrijf of instelling kan iemand laden en lossen. Ook is het mogelijk om iemand te brengen of op te halen.

In de ochtend tijdens de venstertijden is hiervoor geen ontheffing nodig. Komt uw klant of gast buiten de venstertijden? Dan is het belangrijk dat deze persoon een dagontheffing heeft aangevraagd waarbij het kenteken van het voertuig geregistreerd wordt. Anders volgt eerst een waarschuwingsbrief en bij een volgende keer een boete.

Uw klanten kunnen parkeren in een van de parkeergarages of elders waar parkeren op straat wel is toegestaan. Zoals op het parkeerterrein aan de Paardenmarkt.

Hotels

Ja. Hotels komen in aanmerking voor een regeling voor het aanmelden van hun hotelgasten. Hotels kunnen hiermee het kenteken van hun hotelgasten aanmelden voor toegang zodat zij kunnen laden en lossen. Hoe dit er precies uit komt te zien werken we nog verder uit.

Hotelgasten kunnen ook zelf een dagontheffing aanvragen voor toegang tot het autoluw-plusgebied.

Hotels komen in aanmerking voor een regeling voor het aanmelden van hun hotelgasten. Hotels kunnen hiermee het kenteken van hun hotelgasten aanmelden voor toegang tot het autoluw-plusgebied zodat zij kunnen parkeren op eigen terrein.

Mindervaliden

Delft wil een toegankelijke stad zijn voor iedereen. Ook in het autoluw-plusgebied vinden we het belangrijk dat elke bestemming voor iedereen goed bereikbaar moet zijn. Dat betekent dat er voldoende parkeermogelijkheden voor gehandicapten moeten zijn in en rondom het autoluw-plusgebied.

Als bewoner kunt u een individuele gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Bij deze parkeerplaats staat het kenteken van het voertuig. Zo ziet iedereen dat deze plaats alleen voor u is. Ook in het autoluw-plusgebied is zo’n individuele gehandicaptenparkeerplaats mogelijk als u hier woont. Kijk op de webpagina voor meer informatie en de voorwaarden.

Bent u mindervalide en wilt u de binnenstad bezoeken? Er komen algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in het autoluw-plusgebied die speciaal gereserveerd zijn voor mindervalide bezoekers. Uiteraard moet u wel een gehandicaptenparkeerkaart hebben. En een dagontheffing aanvragen om het autoluw-plusgebied in te mogen rijden.

Het parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart op deze aangewezen plekken is gratis. U moet dan wel eerst het kenteken van uw voertuig registreren.

Woont u niet in Delft? Of heeft u een gehandicaptenparkeerkaart die niet door de gemeente Delft is afgegeven? Dan kunt u een gratis gehandicaptenparkeervergunning aanvragen om te parkeren in de betaald parkeergebieden.

U kunt met een gehandicaptenparkeerkaart ook parkeren in de Marktgarage, Zuidpoortgarage en Prinsenhofgarage. Hier zijn speciale gehandicaptenparkeerplaatsen die extra breed zijn. In tegenstelling tot het parkeren op straat zijn de parkeergarages niet gratis. U betaalt het normale tarief.

Zorgprofessionals

Als wijkverpleegkundige, huisarts, verloskundige of dierenarts is de auto vaak onmisbaar. Met de zorgparkeervergunning kunt u op alle reguliere parkeerplaatsen in Delft parkeren. Voor toegang en parkeren in het autoluw-plusgebied is er een speciale vaste ontheffing voor professionele zorgverleners.

Met deze vaste ontheffing heeft u als zorgverlener altijd toegang tot het autoluw-plusgebied. Zo hoeft u niet iedere keer apart een ontheffing aan te vragen om het gebied in te rijden.

Met deze vaste ontheffing mag u ook overal parkeren of stilstaan in het autoluw-plusgebied om uw werk uit te kunnen voeren. Zowel op reguliere parkeerplaatsen als op plekken waar straks géén aangewezen parkeerplaatsen meer zijn.

In de rest van de binnenstad verandert er voor de zorgprofessional niets. Met een zorgparkeervergunning kunt u zonder bijbetaling parkeren op alle parkeerplaatsen buiten het autoluw-plusgebied.

Werkt u bij een zorginstelling in het autoluw-plusgebied? Dan gelden voor u dezelfde regels voor het parkeren als voor andere bedrijven en organisaties. Als u als zorgprofessional woont in het autoluw-plusgebied, dan wordt er geen aparte parkeerplaats voor u aangewezen in de buurt van uw woning.

Parkeren kan in een van de parkeergarages. Of met een parkeervergunning buiten het autoluw-plusgebied. Een parkeerplaats op eigen terrein kunt u altijd gebruiken. Ook als deze in het autoluw-plusgebied ligt.