Duurzame energie

Vanaf 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer. Alle energie komt dan van duurzame bronnen. Zoals zon, wind, biomassa en aardwarmte. In Delft zijn verschillende ontwikkelingen om aardgas te vervangen door duurzame energie.

Warmtenet

Een alternatief voor aardgas is een warmtenet. Een warmtenet levert warm water aan gebouwen via leidingen onder de grond. Zo kunnen we deze gebouwen duurzaam verwarmen. In Delft leggen we een warmtenet aan. Dit komt in Voorhof, Buitenhof en een deel van de TU Campus. Kijk voor meer informatie over het warmtenet op de website Delft Doet Duurzaam.

Geothermie

Aardwarmte of geothermie is schone warmte uit diepe lagen van de bodem. Op het terrein van de TU Delft komt een geothermiebron. De TU Delft, Energie Beheer Nederland (EBN) en de bedrijven Aardyn en Shell werken hier samen aan.

Bij de bron pompt Geothermie Delft warm water op. Dit water kunnen we gebruiken voor het verwarmen van gebouwen. Op de website van Geothermie Delft leest u hier meer over.

WarmtelinQ

De Gasunie legt in de provincie Zuid-Holland WarmtelinQ aan. Dit is een ondergrondse leiding voor restwarmte uit de Rotterdamse haven. Met deze warmte kunnen we huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam verwarmen. De leiding loopt ook door Delft.