‘We koesteren de goede samenwerking'

Een groep jonge asielzoekers van de COA-opvanglocatie aan het Manderspark voetbalt twee keer per week bij Korfbalvereniging Fortuna. “Kunnen sporten betekent voor de meeste jongens vooral - voor heel even - alle zorgen vergeten”, zegt hun begeleider Ahmed. Het initiatief wordt inmiddels ook breed gesteund binnen Fortuna.

“Ik heb nare dingen meegemaakt in mijn thuisland Ethiopië”, zegt Emby (17), in het Nederlands. Wat precies wil hij niet kwijt. Emby is nu anderhalf jaar in Nederland en heeft zijn hoop gevestigd op een verblijfsvergunning. Hij is een van de jongens die meedoet met de voetbal-activiteiten bij Fortuna.

Nederlands de voertaal

“Sporten verlaagt mijn stress”, zegt Emby. Naast plezier en ontspanning is zijn Nederlands er ook beter van geworden, vertelt hij. Begeleider Ahmed: “Op de opvanglocatie zoeken de jongens vooral contact met hun landgenoten. Maar aan het voetballen doen jongens van verschillende nationaliteiten mee. En dan is het Nederlands ineens de taal waarin ze elkaar het beste verstaan.”

Zinvolle dagbesteding

Sinds september 2022 vangt Delft tijdelijk asielzoekers op in een COA-opvanglocatie aan het Manderspark. Ahmed: “Het eerste half jaar waren we hier druk met het opstarten van de locatie. En met het verzorgen van lessen Nederlands en de eerste begeleidingsprogramma’s voor de jongeren. Maar al snel was er behoefte aan meer zinvolle dagbesteding. Zeker toen een deel van de jongeren eenmaal doorstroomde naar de Internationale Schakelklas (ISK) Delft. Voor voetballen kregen we de meeste handen op elkaar. Sporten is bovendien een belangrijke uitlaatklep. Je kunt je sociale skills ermee oefenen en het houdt je fit en in beweging. Allemaal plussen.”

Om tafel 

Hoe het contact met Korfbalvereniging Fortuna is ontstaan? Ahmed: “De zalen en sportvelden van Fortuna liggen hier vrijwel om de hoek. De locatie is dus goed bereikbaar voor onze jongeren. We zijn bijna buren. Ik ben op een zeker moment gewoon binnengestapt. Ik sprak iemand aan en die gaf me de naam van Jan Preuninger, de beheerder. Ik belde Jan en vroeg hem of we misschien gebruik mochten maken van hun faciliteiten. Daarna zaten we al heel snel om tafel om te kijken of we dit samen voor elkaar konden krijgen.”

Oog voor de omgeving

Beheerder Jan Preuninger: “Bij Fortuna stonden we gelijk open voor het idee van Ahmed. Het past bij onze missie. We zijn een familieclub met oog voor de omgeving. Natuurlijk moesten we wel eerst goed kijken op welke momenten er nog ruimte was. Korfbalvereniging Fortuna, basketbalvereniging DAS, volleybalvereniging Volcano en het ROC Mondriaan Sport & Bewegen maken gebruik van de sporthallen. Maar op de zondag en woensdag vonden we nog een gaatje in het rooster. We stelden wel één voorwaarde aan onze samenwerking: dat de groep jongeren goed zou worden begeleid vanuit het COA. Maar vanaf dag één is die begeleiding serieus opgepakt en het gaat al ruim een jaar heel goed.”

Breed gedragen

“Sterker, dit initiatief wordt inmiddels breed gesteund binnen onze vereniging”, vervolgt de beheerder. “Het COA organiseerde hier in de schoolvakanties al twee keer een voetbaltoernooi met teams van andere opvanglocaties. En op die dagen helpen onze eigen vrijwilligers een handje mee. Daarnaast zijn er door onze leden al heel wat sportschoenen en sport-shirts verzameld voor de jongens. Mooi toch?” 

Sporten verbroedert 

Ahmed: “We koesteren de samenwerking met Fortuna. Kunnen sporten, betekent voor de meeste jongens vooral voor heel even alle zorgen vergeten. Weet je wat ook mooi is? Door het samen voetballen leren de jongens elkaar beter kennen en dat zie je terug op de opvanglocatie. De onderlinge contacten zijn goed. Samen sporten verbroedert.” Emby: “In de komende schoolvakantie doen we weer mee met een toernooi. We zijn er hard voor aan het trainen. Ik kijk ernaar uit.”

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Op de COA-locatie Manderspark is plek voor de opvang van maximaal 220 mensen. Hiervan zijn 50 plekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Aan het Manderspark zijn dit allemaal jongens van 14 tot 18 jaar. De meesten zijn gevlucht uit Ethiopië, Eritrea, Syrië, Soedan, Iran of Afghanistan.

Om veiligheidsredenen zijn de namen van Ahmed en Emby gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.