Wijkverbinder Rafael Maria Theuvenet

Een aangename leefomgeving. Je bewust zijn van gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld van te geïsoleerd leven, systematisch te veel vet en suikers eten. En het gebruik van alcohol en drugs. Dat is waar wijkbewoners zich als wijkverbinder voor inzetten. De wijk kan veel gezelliger en gezonder, zonder bij elkaar de deur plat te hoeven lopen.

De gemeente en de GGD zijn nog op zoek naar nieuwe wijkverbinders. Vooral om aandacht te vragen voor preventie van genotmiddelengebruik. En het samen bevorderen van een gezonde(re) leefstijl in de wijk. Wat doe je als wijkverbinder? En wat betekenen wijkverbinders voor de wijk? Wijkverbinder Rafael Maria Theuvenet geeft antwoord.

Kansen en mogelijkheden

“Ik ben nu een half jaar officieel wijkverbinder in Buitenhof. Als wijkverbinder zoek ik naar kansen en mogelijkheden om de wijk leuker en aangenamer te maken. En om mensen met elkaar in contact te brengen. Daar ben ik trouwens al veel langer dan een half jaar mee bezig. Alleen werd ik daarvoor niet officieel zo genoemd.”

Klein gebaar, grote impact

“Eigenlijk zijn we als wijkbewoner allemaal wijkverbinder, of kunnen we dat zijn. Hoe? Bijvoorbeeld als een pakketje verkeerd bezorgd is, afleveren op het goede adres. En als je merkt dat de bewoner om een praatje verlegen zit, die dan uitnodigen voor een kopje thee. Klein gebaar, grote impact.”

Meedenken

“Mijn ‘carrière’ als wijkverbinder begon zo’n anderhalf jaar geleden. Ik werk als wijkpsycholoog in Delfshaven namens de Rotterdamse GGZ-instelling Avant sanare. De gemeente en de GGD organiseerden een bewonersbijeenkomst om mee te denken over Positieve Gezondheid in de wijk. Ze vroegen mij om mee te denken, gewoon als buurtbewoner en niet als wijkpsycholoog. Ze boden me een training aan over gezonde voeding bij ‘de voedingsjuf’. En of ik daarna ook die training wilde geven aan wijkbewoners.”

Inloop

“Ik ben ook heel enthousiast over het initiatief van de gemeente om Café Positief Gezond op te zetten. En ik werd gevraagd om bij de opening ook een klein woordje te zeggen. Café Positief Gezond wordt voornamelijk door buurtbewoners zelf gerund en is een inloop voor wijkverbinding. Maar ook voor allerlei vragen over een gezonde leefstijl.”

“Het begon met de vraag of ik mee wilde denken over een gezondere en gezelliger wijk. En later zag ik dat achter mijn naam stond: ‘wijkverbinder Buitenhof.’ Ik ben wel trots op die naam en hoop dat meer mensen zich verbinders voelen.”

Samen verder

“En ik denk graag mee trouwens. De gedachte achter wijkverbinders is dat we elkaar samen verder kunnen brengen. Er is geen sprake van een hulpverlener – hulpvragerrelatie – je bent het gewoon allebei omdat je buurtbewoner bent. Je hebt als wijkverbinder niet de wijsheid in pacht. Maar bent wel bereid om van elkaar te leren en met elkaar wijzer te worden.

De belangrijkste eigenschap voor een wijkverbinder is dat je open staat voor je wijk en de wijkbewoners. En dat je het leuk vindt om contact te maken. Niet door vergaderingen af te lopen, maar door kansen daarvoor in het dagelijkse leven te zien en te benutten.”

‘Ik ben ook een wijkverbinder’

“Wat ik als wijkverbinder wil bereiken? Dat veel meer mensen het gevoel krijgen: ik ben ook een wijkverbinder! Gewoon omdat je een betrokken buurtbewoner bent en wilt inspringen als het ergens nodig is. Heel simpel eigenlijk. Als er meer verbinding in de Delfse wijken komt, wordt iedereen beter! Ik ken wijkbewoners die regelmatig een rondje ‘rommel opruimen’ in de wijk doen. Zij noemen zich geen ‘wijkverbeteraar’, maar zijn het wel! Zo kan iedereen een wijkverbinder zijn.”

Meer weten of aanmelden als wijkverbinder? Stuur een e-mail naar positievegezondheid@delft.nl.