'Buurt leefbaar en veilig houden’

Het is woensdagavond, 19.00 uur. Op de Beethovenlaan, schuin tegenover de sportschool staan Aad, Leny en Susan al klaar voor het wekelijkse surveillancerondje. Hun gele hesjes met ‘Buurtpreventie Fledderus’ maken duidelijk wie zij zijn: de ogen en oren van de buurt. Even later sluiten Diana, René en Wim ook aan. De buurt Fledderus bestaat uit tien galerijflats van vierhoog en vier appartementencomplexen, zogenoemde ‘urbans’. Er is veel groen.

Buurtpreventiegroep 

Aad van der Hoeven, coördinator van de buurtpreventiegroep en zijn vrouw Leny, wonen al 33 jaar in de Fledderusbuurt. Ze zijn lid van de leefbaarheidscommissie van de VvE en vonden het tien jaar geleden tijd worden om met buurtpreventie te beginnen. Er werd in de tijd veel ingebroken in de kelderboxen. Doel van de buurtpreventiegroep: bewoners er met name op wijzen wat ze kunnen doen om inbraken te voorkomen. Er is een website met nieuws en informatie, een appgroep en een groep van elf bewoners lopen in toerbeurt wekelijks een rondje.

Zwerfvuil en inbrekers 

Ze kijken of alle ingangen van flats zijn afgesloten en maken melding van zwerfvuil of gedumpte spullen. Soms zien ze iemand zich verdacht ophouden. Dan wordt de politie gebeld. Aad: “We kijken ook in auto’s of er waardevolle spullen in liggen, bijvoorbeeld een laptop. Dan vragen we de politie of ze de eigenaar kunnen bellen.” Leny vult aan: “We zien ook vaak dat er een bovenraampje openstaat. Bellen we even aan om te zien of de mensen thuis zijn. Inbrekers zijn er namelijk altijd.”

Buurtapp

René loopt al tien jaar mee. “Toen ik hier kwam wonen, kreeg ik een welkomstpakketje. Daarin stond dat ik mee kon doen aan de buurtpreventiegroep. Ik heb Aad meteen gebeld. Ik vind het belangrijk dat we de buurt veilig houden. Ik zit ook in de buurtapp. Daarin zitten zo’n tweehonderd buurtbewoners. Wie iets verdachts ziet, kan dat melden.” 
Bang zijn ze niet op hun wekelijks rondje, maar les één is: bij verdachte situaties niet de confrontatie aangaan. “We hanteren de SAAR-methode”, laat Diana weten. “Signaleren, alarmeren, appen en reageren. Geleerd op de cursus van de gemeente. Want niemand gaat onvoorbereid de straat op.”

Sociale contacten

Wim: “Ik loop ook elke week mee. In een uurtje hebben we alle flats gehad. Het is niet alleen goed voor de veiligheid van de buurt, maar ook voor de sociale contacten.” Dat blijkt wel, want op bijna elke hoek wordt de groep aangesproken of zwaaien buurtbewoners vanaf het balkon. Ondertussen wordt er een melding gemaakt van grofvuil in de Buiten Beter App. Susan: “Die app werkt heel goed. Dat wordt snel opgeruimd. En het is leuk om iets goeds te doen voor de buurt.”

Meer vrijwilligers

Aad: “We lopen normaal gesproken met z’n drieën, met minimaal één man. Eén keer per week, meer rondjes lopen kan nu niet. Dan zouden we meer vrijwilligers moeten hebben. Dus aanmelden kan altijd. Graag zelfs.”

Vakantietips

De zomervakantie is een populaire tijd bij inbrekers, want veel mensen zijn van huis. Inbrekers zien makkelijk als u langer weg bent: post op de mat, gordijnen gesloten en ’s avonds gaan lichten niet aan. Wilt u tips hoe uw woning een bewoonde indruk maakt? Bekijk dan de tips en trucs op de website van Buurtpreventie Fledderus.

Een groep starten

Steeds meer inwoners maken gebruik van (online) buurtpreventiegroepen. Wilt u een groep starten? Kijk dan voor meer informatie op de pagina over buurtpreventie.

Foto | Erwin Dijkgraaf